Hoppuka skaper hodebry

Clas Brede Bråthen er ikke fornøyd med de norske hoppukeresultatene de siste årene.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Clas Brede Bråthen er ikke fornøyd med de norske hoppukeresultatene de siste årene.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Wirkola var konge i hoppuka. De siste årene har de norske håpene knapt vunnet enkeltrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Anders Jacobsens sammenlagttriumf for ti år siden (2006/07) har de norske hopperne på ingen måte preget den tysk-østerrikske hoppuka. Kun 4 av 36 enkeltrenn har gitt norsk vinner: Jacobsen x 3 og Tom Hilde.

- Altfor lavt antall, vi skulle gjerne vunnet mye mer, medgir landslagssjef Alexander Stöckl.

Med norsk suksess i både ski-VM og skiflygings-VM, medgir sportssjef Clas Brede Bråthen at den norske hoppleiren sliter med helt å forstå hvorfor hoppukekoden er så vrien å knekke.

- Det skaper hodebry for oss. Desto større en konkurranse er, desto mer hodebry. Det skal vi innrømme. Det er interessante tall du tar opp. Kun to nordmenn har vunnet enkeltrenn på ti år. Totalt sett har vi vært gode i VM, skiflygings-VM og også verdenscupen totalt, sier Bråthen.

Men det kunne vært verre. På slutten av 1990-tallet og inn på 2000-tallet gikk det åtte hoppeuker på rad uten norske enkeltseirer. Wirkola klarte i sin tid å vinne 6 av 12 renn en periode. Og i starten var nordmennene enerådende, selv om Sepp Bradl vant den første hoppuka. De to første årene vant Norge seks av åtte renn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eneren mangler

Spesielt østerrikerne har dominert hoppuka. Før Peter Prevc gikk til topps sist vinter, hadde Østerrike vunnet turneringen sju år på rad.

- Hoppuka er en tøff turnering. Vi har vunnet mye annet, kanskje er det spesielle bakker og høye forventninger som har overrasket oss. Vi har heller ikke hatt en hopper på konstant høyeste nivå. Våre har vunnet et og annet renn, som sist sesong da vi hadde fire ulike norske vinnere i verdenscupen, påpeker Stöckl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fortsatt er Roar Ljøkelsøy den norske hopperen med flest enkeltseirer i verdenscupen. Han vant elleve. Andre nasjoner har og har hatt langt mer stabile topphoppere. Stabilitet må til for å vinne over fire renn, fortsetter landslagssjefen.

Hemmelige grep

Bråthen lover at årets hoppukelag er bedre forberedt enn noen gang.

- Vi har brukt mye tid på å finne ut hvordan vi kan komme til Oberstdorf bedre forberedt enn noen gang. Vi er fullstendig klar over at hoppuka ikke er en arena der vi har lyktes. Av de viktigste arenaene i skihoppingen, er det den vi ikke har klart å prege nok, sier Bråthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har tatt grep, uten at jeg, som du sikkert forstår, kan fortelle mediene eksakt hva vi har gjort i forkant, fortsetter sportssjefen.

Han er livredd for at konkurrentene skal snappe opp grepene han og Stöckl har tatt foran den 65. hoppuka.

Det begynner å bli lenge siden Bjørn Wirkola vant hoppuka tre år på rad. Hittil i vinter er det bare Daniel-André Tande som har vært i verdenstoppen. Han har tre annen- og to fjerdeplasser etter sju renn. KIF-hopperen falt fra seieren i Engelberg rett før jul.