George Michael er død

Se video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske popsangeren George Michael er død, 53 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om George Michael

* Fullt navn: Georgios Kyriacos Panayiotou. Michaels mor var engelsk, mens faren var greskkypriot.

* Født: 25. juni 1963. Død: 25. desember 2016.

* Hadde en 35 år lang musikkarriere med over 100 millioner solgte plater.

* Ble først kjent som vokalist i duoen Wham, sammen med Andrew Ridgeley på 1980-tallet. De hadde hits som «Wake Me Up Before You Go-Go», «Careless Whisper» og juleklassikeren «Last Christmas».

* 19 år gammel fortalte han sine nærmeste at han var bifil, men det tok ytterligere 15 år før han sto åpent fram med sin legning i et intervju med CNN.

– Det er med stor sorg at vi kan bekrefte at vår elskede sønn, bror og venn, George, sovnet stille inn i sitt hjem i julen, opplyser en talsperson for den tidligere Wham-vokalisten i en pressemelding.

Britisk politi opplyser til BBC at en ambulanse rykket ut til en eiendom i Goring i Oxfordshire klokka 13.42 søndag. Det skal ifølge politiet ikke være noe mistenkelig ved dødsfallet.

– Familien ber om at deres privatliv blir respektert i denne vanskelige og følelsesladde perioden, heter det i pressemeldingen.

George Michaels manager, Michael Lippmann, uttalte senere at han trolig døde av hjertesvikt.

Les også: George Michael: Ungpikeidolet som fanget 80-tallssjelen

PRISER: George Michael mottok tre priser under American Music Awards i 1989 Foto: AP/Alan Greth/NTB scanpix Foto: Alan Greth / AP
PRISER: George Michael mottok tre priser under American Music Awards i 1989 Foto: AP/Alan Greth/NTB scanpix Foto: Alan Greth / AP

«Last Christmas»

George Michael ble først kjent gjennom bandet Wham, som han startet sammen med skolekameraten Andrew Ridgeley på 80-tallet. De hadde hits som «Wake Me Up Before You Go-Go», «Careless Whisper» og juleklassikeren «Last Christmas».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er tynget av sorg over tapet av min kjære venn. Meg, hans kjære, hans venner, musikkverdenen og resten av verden. Elsket for alltid, skriver den tidligere bandmakkeren Ridgeley på Twitter etter tapet av vennen.

Duoen gikk etter hvert hver sin vei, og George Michael oppnådde ny suksess som soloartist. Debutalbumet «Faith» er solgt i over 20 millioner eksemplarer.

Tidligere denne måneden ble det kjent at produsenten og låtskriveren Naugthy Boy jobbet sammen med Michael på et nytt album.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: George Michaels liv i bilder

Ble innlagt i 2011

De siste årene økte bekymringen for Michaels helse. I 2009 sa David Furnish, som nå er gift med Elton John, at parets venner var bekymret for Michael.

I 2011 måtte Michael avlyse en rekke konserter da han ble innlagt på et sykehus i Wien med lungebetennelse. Etter å ha blitt utskrevet holdt han et emosjonelt pressemøte utenfor boligen sin i London hvor han sa det hadde vært «nære på» at han ikke overlevde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom sin 35 år lange musikkariere har Michael deltatt i flere veldedighetsprosjekter, og sang blant annet på Band Aids singel «Do they know it's Christmas» i 1984. Han var også beskytter for Elton Johns aids-stiftelse.

Åpent homofil

19 år gammel fortalte Michael sine nærmeste at han var bifil, men det tok ytterligere 15 år før han sto åpent fram med sin legning. I 1998 sto sangeren fram som homofil etter å ha blitt arrestert for uanstendig oppførsel på et offentlig toalett i en park i Los Angeles.

Han var ikke redd for å snakke om privatlivet sitt i intervjuer.

– Folk ønsker å se meg som tragisk, med sexskandaler og narkotikabruk ... det er ikke de tingene folk flest trakter etter, og jeg tror det tar bort folks misunnelse å se svakhetene dine. Jeg ser dem ikke som svakheter lenger. Det er bare den jeg er, sa han i et intervju med The Guardian i 2009.

Under en turné i 1991 møtte Michael kjæresten Anselmo Feleppa. De nådde kun å leve sammen i kort tid, før Feleppa døde i 1993 av en aidsrelatert hjerneblødning og etterlot Michael sønderknust. I 1997 ble Michael igjen rammet av sorg da moren døde.

WEMBLEY: George Michael under en konsert på Wembley i 1993. Foto: AP Photo/Gill Allen/ NTB scanpix
WEMBLEY: George Michael under en konsert på Wembley i 1993. Foto: AP Photo/Gill Allen/ NTB scanpix