Åpen for alle - alltid

Påsatte branner har kostet over 100 liv

2001 og 2008 er de verste årene i statistikken over antall døde i påsatte branner. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
2001 og 2008 er de verste årene i statistikken over antall døde i påsatte branner. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Siden DSB begynte å føre statistikk for 23 år siden, har over 100 mennesker mistet livet i påsatte branner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) begynte å føre statistikk over påtente dødsbranner i 1993, skriver VG. Fra det året og ut 1999 døde 31 mennesker i påsatte branner. I det neste tiåret var tallet 58, mens ytterligere 14 har omkommet fra 2010 og fram til i fjor.

Det gir en total på 103 dødsfall, men selv DSBs liste er ikke komplett. Statistikken omfatter de sakene der politiet har informert direktoratet om at en brann var påsatt, men det skjer ikke hver gang, skriver avisen.

En av brannene som ikke er med i statistikken er en brann i et hybelhus i Urtegata i Oslo i 2008. Seks mennesker mistet livet i brannen, som politiet mener var påsatt. En mann ble pågrepet etter kort tid, men denne og flere brannstiftelsessaker mot ham ble henlagt.

Selv uten brannen i Urtegata var 2008 ett av de verste årene i DSBs statistikk med ni døde i ni branner. Det eneste året med flere dødsfall i påsatte branner var 2001, da 10 mennesker døde i seks ulike branner. (©NTB)