Svineribbe fortsatt mest populær på julaften

Ribbe er fortsatt den mest populære julemiddagen. Pinnekjøttet dominerer på Vestlandet og kommer på en solid andreplass nasjonalt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ribbe er fortsatt den mest populære julemiddagen. Pinnekjøttet dominerer på Vestlandet og kommer på en solid andreplass nasjonalt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Halvparten av oss spiser svineribbe til middag julaften, mens en tredel velger pinnekjøtt. Dansketiden er deler av forklaringen til forkjærligheten for svin i enkelte deler av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig fortsatt store geografiske forskjeller i hva vi velger å spise til jul, viser en undersøkelse Sentio har gjort for Nationen.

Mens tre av fire – 75 prosent – velger pinnekjøtt på Vestlandet, er andelen på Østlandet og Sørlandet bare 17-18 prosent. I sør og øst er det svineribben som dominerer, og forskjellene har dype historiske spor. Og deler av den typisk norske julematen har vi importert sørfra.

– Både svineribbe og risengrynsgrøt er av dansk eller tysk opprinnelse. Hvis vi går enda lenger tilbake i tid, da Danmark styrte Norge, tok de danske og de danskutdannede embetsmennene skikken med seg til Norge, sier forbruksforsker Virginie Amilien ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

– Råvaren til pinnekjøtt stammer fra Norge, fra sauedrifta i de vestlandske fjellene. Konserveringsmetoden og tilberedningen bygger også på kunnskaper utviklet lokalt. Det gjør at pinnekjøttet har en svært sterk kulturell forankring på Vestlandet.

Etter svineribbe (49 prosent) og pinnekjøtt (33 prosent), er det kalkun (4 prosent) og lutefisk (3 prosent) som er mest populære. For øvrig opplyser Landbruksdepartementet i en pressemelding at sju av ti foretrekker mandelpotet til julemiddagen. (©NTB)