Skogeierforeningen Norskog trekker seg fra kontaktutvalg om rovdyr

ROVDYRDEBATT: Assisterende direktør Norskog, Gaute Nøkleholm, da 19 landbruksorganisasjoner fra Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold la fram sitt syn på rovdyrpolitikken på et møte på Stortinget 17. mars 2016.
ROVDYRDEBATT: Assisterende direktør Norskog, Gaute Nøkleholm, da 19 landbruksorganisasjoner fra Oppland, Hedmark, Akershus og Østfold la fram sitt syn på rovdyrpolitikken på et møte på Stortinget 17. mars 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raseriet over regjeringens beslutning om å la mange ulver leve trass i ulveforliket på Stortinget, gjør at Norskog i dag trekker seg fra Sentralt Kontaktutvalg for Rovviltforvaltning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«I lys av Klima- og Miljødepartementets vedtak om å oppheve vedtaket om felling av ulv innenfor ulvesonen, innser NORSKOG at desentralisert beslutningsmodell i praksis ikke anerkjennes av Klima- og Miljødepartementet.»

Det skriver skogeierforening Norskog, som på Lille Julaften trekker seg fra forumet der ulike aktører diskuterer og gir råd om rovviltforvaltningen.

Utmeldingen føyer seg inn i rekken av kraftige reaksjoner etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) tirsdag kunngjorde at lisenskvoten på antall ulv det var gitt tillatelse til å felle, kuttes fra 47 til 15.

Les: Helgesen sier nei til ulvejakt

Bruker Bernkonvensjon mot stortingsvedtak

«Kontaktutvalg for rovviltforvaltning» ble etablert etter stortingsmelding nr. 15 (2003–2004) Rovvilt i norsk natur. Det ble lagt vekt på utvalgets funksjon som kontaktforum både mellom ulike organisasjoner og overfor forvaltningsmyndighetene, skriver Norskog i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget består av representanter fra ulike interesseorganisasjoner og skal blant annet gi råd til miljø- og landbruksmyndighetene om løpende prioriteringer i rovviltforvaltningen med utgangspunkt i vedtatt politikk.

Så viste det seg at den vedtatte politikken ble omgjort av Helgesen, som spurte Justisdepartementets lovavdeling om hva Norge har rett til i henhold til internasjonale konvensjoner som Bern-konvensjonen.

Justis- og beredskapsdepartementets svar brukes som begrunnelse for å omgjøre Stortingets vedtak om skyting av ulv, noe som har utløst fortvilelse og raseri i de berørte områdene.

Les også: Kommunale ulvejegere sier opp i protest

Vil ikke være gissel

Departementets egen tolkning av skadepotensial og juridisk handlingsrom går på tvers av Stortingets vedtak og de faglige råd som er gitt. Dette innebærer ifølge Norskog også at «Sentralt Kontaktutvalg for Rovdyrforvaltning» er vesentlig svekket som formelt organ i rovdyrforvaltningen.

«NORSKOG ønsker ikke å ha roller som kan gi en illusjon av medbestemmelse i et system der man i realiteten er satt på sidelinjen» skriver organisasjonen.
Les også: Skogeierne vil skyte ulv for å få opp elgbestanden