Statsministeren i bispebråk om asylretur

Statsminister Erna Solberg sier en fungerende returpolitikk er nødvendig og ber kritikerne tenke gjennom budskapet de sender ut. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg sier en fungerende returpolitikk er nødvendig og ber kritikerne tenke gjennom budskapet de sender ut. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) går i rette med biskopenes bønn om juleamnesti for asylsøkere som skal ut av landet. Bispemøtets preses er forundret over uttalelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bispemøtet har aldri sagt eller ment at alle flyktninger som kommer skal få bli i landet, eller at asylsøkere som har fått avslag på sin søknad, ikke skal returneres, sier preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.

– Advokatforeningen har påpekt at loven brytes, og Barneombudet og UDI advarer også mot det som skjer nå. Derfor er det vanskelig å tie, tilføyer hun.

Advarer

I et intervju med Dagbladet fredag går statsministeren i rette med brevet som Bispemøtet sendte i forrige uke. Hun ber biskoper og andre som nå krever en midlertidig stans i returene, tenke seg om.

– Mener de som kritiserer at folk blir sendt ut, at vi ikke skal sende ut folk som har fått avslag? Jeg skjønner at det er brutalt å hente noen om natta. Problemet er jo at vi har erfaring for at folk går under jorden, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi sier at vi skal ha en streng, men rettferdig asylpolitikk, er det fordi vi må ha bærekraft i det norske samfunnet i framtida. Vi må sørge for at de som kommer hit, får god nok oppfølging, kommer inn og får arbeidsmuligheter. Å returnere personer som har fått avslag og ikke har behov for beskyttelse, er utrolig viktig, fortsetter hun.

Måtte reagere

I brevet til statsministeren ber Bispemøtet om ny vurdering av returpraksisen og av Norges ansvar for den voksende flyktningkrisen i Midtøsten og det sørlige Europa.

– Vi får nå så mange urovekkende skildringer fra lokalsamfunn og menigheter om hvordan returene gjennomføres, at vi mener det er vår plikt å si fra. Derfor sendte vi brevet til statsministeren. Det vi ber om, er en pause i form av et «juleamnesti» til over nyttår, sier Byfuglien.