Japan godkjenner rekordstort forsvarsbudsjett

Japans statsminister Shinzo Abe øker budsjettet på grunn av den økende trusselen fra nabolandet Nord-Korea. Foto: Tomohiro Ohsumi / Reuters / NTB scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe øker budsjettet på grunn av den økende trusselen fra nabolandet Nord-Korea. Foto: Tomohiro Ohsumi / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tokyo (NTB-AFP): Japans regjering har godkjent det største årlige forsvarsbudsjettet på grunn av trusler fra Nord-Korea og disputter med Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Shinzo Abes regjering vil bruke 43,6 milliarder dollar – nærmere 380 milliarder kroner – på forsvaret fra skatteåret som begynner i april. Det er femte år på rad at landet øker budsjettet.

Paragraf ni i den japanske grunnloven fastslår at Japan for alltid frasier seg retten til å gå til krig, forbyr bruken av makt til å løse internasjonale konflikter og forbyr landet fra å ha væpnede styrker. Grunnloven, som trådte i kraft i 1947, ble utarbeidet etter landets nederlag i andre verdenskrig, under oppsyn av den amerikanske okkupasjonsmakten.

Tidligere i år godkjente landet en forsvarsreform som åpner for at japanske soldater, for første gang siden den annen verdenskrig, kan settes inn i utlandet. Statsminister Abe er en pådriver for å endre grunnloven og satse mer på forsvaret. (©NTB)