Sikkerhetsrådet stemmer over israelske bosetninger

FNs sikkerhetsråd fotografert under en avstemning 19. desember. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB scanpix
FNs sikkerhetsråd fotografert under en avstemning 19. desember. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New York (NTB-AFP): FNs sikkerhetsråd skal stemme over et utkast til en resolusjon som krever at Israel stopper byggevirksomheten i bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen er ventet å finne sted torsdag. Utkastet kommer fra Egypt, og det er ikke kjent hvordan USA stiller seg til det egyptiske forslaget.

I 2011 la USA, et av de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd, ned veto mot et lignende forslag. Israels statsminister Benjamin Netanyahu oppfordrer USA til igjen å nedlegge veto.

– USA burde legge ned veto mot den antiisraelske resolusjonen, skriver han på Twitter, ifølge Reuters. Det hvite hus har avslått å kommentere avstemningen.

FN hevder at bosetningene er ulovlige og har gjentatte ganger oppfordret Israel til å stoppe dem. Resolusjonsutkastet krever at Israel umiddelbart stopper all byggevirksomhet i det okkuperte palestinske territoriet, inkludert Øst-Jerusalem. Det heter at israelske bosetninger er et hinder for en levedyktig tostatsløsning, som tar sikte på at israelere og palestinere skal leve side om side.

Utkastet understreker at å stanse byggevirksomheten er avgjørende for å berge tostatsløsningen og krever umiddelbare tiltak for å snu den negative utviklingen på bakken. Byggeveksten i de ulovlige, israelske bosetningene på Vestbredden har vært på nærmere 25 prosent i år, ifølge Peace Now, som overvåker byggevirksomheten tett. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden