Isaksen vil dele opp kunst- og håndverksfaget

Kunnskapsministeren vil skille kunst fra håndverk og innføre et mer praktisk fag. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Kunnskapsministeren vil skille kunst fra håndverk og innføre et mer praktisk fag. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen synes det blir for mye kunst og for lite håndverk i faget som samler de to disiplinene. Nå vil de dele opp faget og få inn mer praktisk arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet skal være å lage et håndverksfag som er relevant for arbeidslivet. Det er politisk enighet om at det trengs mer praktisk arbeid i skolen, men utviklingen har gått i motsatt retning, skriver Klassekampen. Teoretisk undervisning om kunst og estetikk har fortrengt sløydbenker og verktøy.

– Faget er i dag i stor grad et estetisk fag, et kunst- og designfag. Museumsbesøk har en mer naturlig plass enn kobling mot det praktiske arbeidslivet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han vil skille kunst og håndverk i hvert sitt fag og la elevene velge ett av dem på ungdomsskolen.

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, er redd økonomiske hensyn vil føre til at skoleeierne satser på et «billig» teorifag fremfor et mer kostnadskrevende håndverksfag. Han mener ressursene må økes før man diskuterer å dele opp faget.

– Hovedproblemet er at det er for få ressurser til å kjøpe inn verktøy og materialer og at verksteder legges ned på grunn av ressursmangel. Det er for store grupper og for få kvalifiserte lærere til å undervise.

På Stortinget er både opposisjonen og regjeringens støtteparti Venstre kritiske til en mulig deling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden