Meny

Angrep vekker politisk raseri i Berlin

Se utdrag fra Merkels pressekonferanse i vinduet over.
Se utdrag fra Merkels pressekonferanse i vinduet over.
Tysklands statsminister Angela Merkel veier sine ord etter angrepet i Berlin. Hendelsen slår rett inn i en allerede svært anspent innvandringsdebatt.

Det innvandringskritiske partiet AfD legger ikke fingrene imellom etter angrepet der en lastebil kjørte rett inn i folkemengden på julemarkedet på Breitscheidplatz. Dette blir «Merkels død», spår Marcus Pretzell, som representerer AfD i EU-parlamentet og er partneren til partileder Frauke Petry.

Petry selv går hardt ut mot Merkels «åpne dør» for asylsøkere.

– Tyskland er ikke lenger trygt, sier Petry.

– Et miljø hvor slike handlinger kan blomstre, er blitt uaktsomt og systematisk importert det siste halvannet året, sier hun.

Siste: – Væpnet gjerningsmann på frifot

«Vanskelig å bære»

I alt tolv mennesker ble drept i angrepet. Minst 48 andre ble sendt til sykehus, mange av dem med kritiske skader.

Merkel fastslår at hendelsen må anses for å være en terrorhandling. Samtidig gir hun i en tilsynelatende nøye overveid uttalelse uttrykk for forståelse for det sinnet angrepet vekker.

– Jeg vet det vil være spesielt vanskelig for oss alle å bære hvis det viser seg at personen som har begått disse handlingene, er én som har søkt beskyttelse og asyl i Tyskland. Det vil være spesielt usmakelig for de mange, mange tyskerne som daglig engasjerer seg for å hjelpe flyktninger, og for de mange som faktisk trenger vår beskyttelse og legger ned en innsats for å bli integrert i vårt land, sier hun.

Statsministeren ber samtidig Tyskland om ikke å la seg lamme av frykt.

– Vi må finne styrken til å leve slik vi ønsker i Tyskland – fritt, i fellesskap og åpent, sier Merkel.

Les også: Direkterapportering om angrepet i Berlin

Tvil om gjerningsmann

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière sier det ikke er noen tvil om at hendelsen var et angrep.

En person ble pågrepet i nærheten av åstedet, mistenkt for å ha vært den som kjørte lastebilen. Mannen er identifisert som en 23 år gammel asylsøker fra Pakistan som kom til Tyskland 31. desember i fjor. Men i avhør har mannen nektet for å ha hatt noe som helst med saken å gjøre.

Politikilder sier anonymt til avisa Die Welt at de ikke lenger tror det er gjerningsmannen som er pågrepet.

– Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon, for den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet og på frifot og kan gjøre ny skade, sier én av avisas kilder.

Les også: Mer politi i Oslo-gatene etter angrepet i Berlin

Stenger julemarkeder

Alle julemarkeder i Berlin kommer til å være stengt tirsdag. Også andre land har skjerpet sikkerheten etter angrepet, og i Oslo øker politiet patruljeringer på steder der store folkemengder samles, blant annet på julemarkedet i Spikersuppa.

Det var julemarkedet på Breitscheidplatz i bydelen Charlottenburg i det vestlige Berlin som ble rammet av angrepet mandag kveld. Det var på forhånd kommet advarsler om at julemarkeder i Europa kunne være et terrormål.

Lastebilen pløyde seg gjennom folkemengden og kjørte mellom 50 og 80 meter inn i markedet før den stoppet. Politiet arbeider ut fra en teori om at lastebilen ble kapret. En polsk lastebilsjåfør ble funnet skutt inne i bilen – tilsynelatende som gjerningsmannens første offer.

Et lignende angrep rammet Nice i sommer. Der ble 86 personer drept og over 400 såret.

Les også: Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked

Annonse
Populært