Angrep vekker politisk raseri i Berlin

Se utdrag fra Merkels pressekonferanse i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel veier sine ord etter angrepet i Berlin. Hendelsen slår rett inn i en allerede svært anspent innvandringsdebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innvandringskritiske partiet AfD legger ikke fingrene imellom etter angrepet der en lastebil kjørte rett inn i folkemengden på julemarkedet på Breitscheidplatz. Dette blir «Merkels død», spår Marcus Pretzell, som representerer AfD i EU-parlamentet og er partneren til partileder Frauke Petry.

Petry selv går hardt ut mot Merkels «åpne dør» for asylsøkere.

– Tyskland er ikke lenger trygt, sier Petry.

– Et miljø hvor slike handlinger kan blomstre, er blitt uaktsomt og systematisk importert det siste halvannet året, sier hun.

Siste: – Væpnet gjerningsmann på frifot

«Vanskelig å bære»

I alt tolv mennesker ble drept i angrepet. Minst 48 andre ble sendt til sykehus, mange av dem med kritiske skader.

Merkel fastslår at hendelsen må anses for å være en terrorhandling. Samtidig gir hun i en tilsynelatende nøye overveid uttalelse uttrykk for forståelse for det sinnet angrepet vekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet det vil være spesielt vanskelig for oss alle å bære hvis det viser seg at personen som har begått disse handlingene, er én som har søkt beskyttelse og asyl i Tyskland. Det vil være spesielt usmakelig for de mange, mange tyskerne som daglig engasjerer seg for å hjelpe flyktninger, og for de mange som faktisk trenger vår beskyttelse og legger ned en innsats for å bli integrert i vårt land, sier hun.

Statsministeren ber samtidig Tyskland om ikke å la seg lamme av frykt.

– Vi må finne styrken til å leve slik vi ønsker i Tyskland – fritt, i fellesskap og åpent, sier Merkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Direkterapportering om angrepet i Berlin

Tvil om gjerningsmann

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière sier det ikke er noen tvil om at hendelsen var et angrep.

En person ble pågrepet i nærheten av åstedet, mistenkt for å ha vært den som kjørte lastebilen. Mannen er identifisert som en 23 år gammel asylsøker fra Pakistan som kom til Tyskland 31. desember i fjor. Men i avhør har mannen nektet for å ha hatt noe som helst med saken å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikilder sier anonymt til avisa Die Welt at de ikke lenger tror det er gjerningsmannen som er pågrepet.

– Vi har feil mann. Og dermed en ny situasjon, for den egentlige gjerningsmannen er bevæpnet og på frifot og kan gjøre ny skade, sier én av avisas kilder.

Les også: Mer politi i Oslo-gatene etter angrepet i Berlin

Stenger julemarkeder

Alle julemarkeder i Berlin kommer til å være stengt tirsdag. Også andre land har skjerpet sikkerheten etter angrepet, og i Oslo øker politiet patruljeringer på steder der store folkemengder samles, blant annet på julemarkedet i Spikersuppa.

Det var julemarkedet på Breitscheidplatz i bydelen Charlottenburg i det vestlige Berlin som ble rammet av angrepet mandag kveld. Det var på forhånd kommet advarsler om at julemarkeder i Europa kunne være et terrormål.

Lastebilen pløyde seg gjennom folkemengden og kjørte mellom 50 og 80 meter inn i markedet før den stoppet. Politiet arbeider ut fra en teori om at lastebilen ble kapret. En polsk lastebilsjåfør ble funnet skutt inne i bilen – tilsynelatende som gjerningsmannens første offer.

Et lignende angrep rammet Nice i sommer. Der ble 86 personer drept og over 400 såret.

Les også: Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked