Venter på siste evakuering fra Aleppo

Tre syriske gutter venter på å bli evakuert fra Aleppo. Bildet ble tatt fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
Tre syriske gutter venter på å bli evakuert fra Aleppo. Bildet ble tatt fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det syriske regimet varsler en siste «utrenskning» i Øst-Aleppo og ber alle forlate området. Ifølge Røde Kors venter fortsatt tusenvis av mennesker på å bli evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske hæren har bedt de siste opprørerne og sivile i Øst-Aleppo forlate området før hæren starter en «utrenskning», opplyser en militær kilde.

Soldater skal tirsdag ha brukt megafoner til å be alle som er igjen i den lille enklaven, reise fra området.

Tusenvis av mennesker har allerede blitt busset ut av de sønderbombede bydelene, som inntil nylig var en svært viktig bastion for syriske opprørere.

Hvor mange som er igjen i den lille enklaven øst i storbyen, er uklart.

Tyrkisk-russisk avtale

Minst 25.000 mennesker er evakuert fra Øst-Aleppo siden evalueringene startet i forrige uke, opplyser Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

15.000 av dem ble evakuert mandag, ifølge talskvinne Ingy Sedky. Men fortsatt venter tusenvis av mennesker på å bli busset ut av området, føyer hun til.

Evakueringen startet etter at opprørerne godtok en avtale som ble inngått mellom Tyrkia og Russland i forrige uke. Mens russerne støtter styrkene til Assad-regimet, har Tyrkia støttet en rekke sunnimuslimske opprørsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har drøyt 15.000 mennesker, deriblant 5.000 opprørere, forlatt enklaven siden opprørerne aksepterte avtalen.

Aktuelt: – Store dilemmaer for hjelpearbeidere i Aleppo

Møte i Moskva

Tirsdag møtes utenriksministrene fra Russland, Tyrkia og Iran i Moskva for å diskutere Syria.

Syrias president Bashar al-Assad.
Syrias president Bashar al-Assad.

Samtalene er imidlertid ventet å bli sterkt preget av drapet på den russiske ambassadøren i Ankara. Det var en tyrkisk politimann som drepte ambassadøren mandag. Han ble senere selv skutt og drept av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet i Moskva holdes dagen etter at FNs sikkerhetsråd vedtok å sende FN-observatører til den syriske byen. De skal bidra til å beskytte de internt fordrevne fra den tidligere opprørskontrollerte enklaven.

Russland var først imot forslaget, men stemte til slutt ja etter å ha fått gjennomslag for flere endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Røde Kors frykter Mosul blir det neste Aleppo

15 beleirede områder

Øst-Aleppo har vært beleiret av styrker alliert med regimet siden i sommer, og evakueringen har vært samordnet med en tilsvarende evakuering fra områder i Idlib-provinsen som i lang tid har vært beleiret av opprørere.

FN-rådgiver Jan Egeland opplyste i forrige uke at 700.000 mennesker oppholder seg i til sammen 15 beleirede områder i Syria.

– Alle parter på bakken er skyldige i å ha blokkert tilgangen for internasjonale hjelpearbeidere. Jeg kan ikke huske en krig i løpet av den siste generasjonen der dette har vært et så akutt problem, sa Egeland i en statusrapport torsdag.

Les også:

Stadig forverrede forhold i Mosul

– IS drev «terrorskoler» for Mosuls barn

Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS