Klimaopprør i Frp

Frp-topp: –  Min sunne fornuft gjør det vanskelig å tro at klimaendringene er menneskeskapte

Morten Ø. Johansen sier han ikke tror klimaendringene er menneskeskapte.
Morten Ø. Johansen sier han ikke tror klimaendringene er menneskeskapte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen (Frp) og seks partifeller på Stortinget vil forandre ordlyden i partiprogrammet til at partiet mener klimaendringene ikke er menneskeskapte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan virke som skepsisen til at klimaendringer er menneskeskapte er i vinden i Fremskrittspartiet.

Nå ligger alt til rette for en klimadebatt på partiets landsmøte i mai.

Stortingsrepresentant for Frp Oppland, Morten Ørsal Johansen, har sammen med seks partikolleger på Stortinget foreslått til programkomiteen at ordlyden i partiprogrammet skal fremstå slik at klimaendringen skyldes «naturlig variasjoner».

– Det er skapt et klimahysteri. Om 50 år vil mange si «fy flaten, tenk at vi kunne la oss lure sånn», sier Ørsal Johansen til Gudbrandsdalen Dagningen.

«Frp mener at klimaendringer skyldes naturlige variasjoner og tar avstand fra påstanden om at klimaendringer skyldes menneskenes marginale utslipp av klimagasser», står det i kulepunktet forslagsstillerne vil ha inn i partiprogrammet.

Fremskrittspartiets program for de neste fire årene vil bli behandlet på partiets landsmøte i mai.

De seks øvrige bak forslaget er Ulf Leirstein, Morten Wold, Åse Michaelsen, Morten Stordalen, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde: – Tror ikke vi mennesker kan endre naturloven

FrPs Christian Tybring Gjedde er blant forslagsstillerne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FrPs Christian Tybring Gjedde er blant forslagsstillerne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En av forslagsstillerne, Christian Tybring-Gjedde, tror flere og flere ser «kostnadene knyttet til klimapolitikken».

– FNs klimapanel som alle politikere baserer seg på, er for lengst kledd av. Det er forskere som er statlig finansiert og dermed har en fordel av at klimaet er menneskeskapt. Jeg tror ikke vi menneskene kan endre naturloven. Vi kan ikke sitte å vedta det i Stortinget, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Stortingspolitikeren tror det vil bli en god debatt under landsmøtet.

– Klima er litt som innvandring for noen år tilbake. Det er ingen andre enn Fremskrittspartiet som tør å ta debatten, som tør å være kritiske. De som ikke støtter teorien latterliggjøres. Men i Frp vil vi få en saklig diskusjon på landsmøtet i mai. I andre partier er det helt tabu, sier Tybring-Gjedde.

På spørsmål om det er en bølge i partiet av klimaskeptikere, sier Tybring-Gjedde han tror «det vokser frem en stemme i befolkningen».

– De fleste tør ikke si noe, men stadig flere ser at kostnadene til miljøpolitikk går utover pensjon, velferd, infrastruktur og skattelette til næringslivet. Men få tør å si fra. Det er gjort til en religion. Uansett hva vi diskuterer i Stortinget vinkles det opp mot klima. Nå kommer det snart en protest mot at det rammer folk flest.

I forrige uke argumenterte Carl I. Hagen mot det han kaller «klimahysteriet». Bare noen få dager før varslet Frp-nestoren et mulig comeback på Stortinget.

Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero, senter for klimaforskning, møtte Hagen til debatt i Dagsnytt 18. Det er ingen nevneverdig sammenheng mellom CO₂-utslipp og temperaturene, hevdet Hagen og sa flere og flere vitenskapsmenn er enige med han.

– Det er ikke sant. Jeg har ikke møtt noen av disse forskerne, og jeg er mye rundt og møter andre klimaforskere, sa Samset.

Les saken: Siv Jensen gir Carl I. Hagen klar beskjed om klima

– Vil få en debatt på landsmøtet

Parlamentarisk leder I Frp, Harald Tom Nesvik sier partiet vil vurdere å ta midler fra asylsøkere som har en formue når de kommer til landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Parlamentarisk leder I Frp, Harald Tom Nesvik sier partiet vil vurdere å ta midler fra asylsøkere som har en formue når de kommer til landet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, sier partiet vil få en debatt på landsmøtet i mai.

– Mye av denne debatten går ut på at alle skal legge avgifter på noe, som de tror løser alt. Det er andre løsninger som for eksempel miljøteknologi, sier Nesvik til ABC Nyheter.

Han sier det ikke er vind i Stortingsgruppen hvor flere er blitt klimaskeptiske, men at «med 29 stortingsrepresentanter blir det alltid en debatt».

Selv støtter Nesvik «føre-var-prinsippet».

– Det meste skjer gjennom jorden selv, men det er også noe som er menneskeskapt. Derfor støtter jeg det å være føre var.

Les også: Forskere bekymret over endringer i havisen

– Min sunne fornuft gjør det vanskelig

Morten Ø. Johansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Morten Ø. Johansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Til Gudbransdølen Dagningen sier Ørsal Johansen at klima er en viktig sak for han.

– For en del år siden ble folk som sa at jorda er rund, ikke sett særlig pent på. Er det virkelig vi mennesker som skaper disse klimaendringene når det har skjedd store endringer før, uten at det levde folk på jorda? sier Ørsal Johansen til Lillehammer-avisen.

– Min sunne fornuft gjør det vanskelig å tro at klimaendringene er menneskeskapte, sier Oppland Frps stortingsrepresentant, Ørsal Johansen til GD.

Les også: Ny forskningsrapport bekrefter varmere klima

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden