Flere vitneforklaringer trekkes i tvil i folkemordsak

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stavanger (NTB): Flere av vitnene i saken mot en folkemordsiktet mann fra Rwanda har gitt motstridende forklaringer til andre domstoler, ifølge Ny Tid. Fra før av er flere av vitnene i saken trukket i tvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen har sittet varetektsfengslet i Norge i over tre år og Høyesterett har kommet fram til at mannen kan utleveres til hjemlandet Rwanda, hvor han risikerer livstid i fengsel.

Magasinet Ny Tid har kryssjekket flere av vitneavhørene gjort i saken opp mot hva de samme vitnene har sagt i tidligere rettssaker og avhør. I flere av tilfellene skal vitnene ha gitt helt andre opplysninger til blant annet FN, Den internasjonale straffedomstolen og finsk rett. Ett av vitnene har tidligere forklart at en helt annen mann var sentral i volden.

– Mønsteret går igjen, og når vi ser dette i sammenheng, får vi det ikke til å stemme. Slik er det med vitne etter vitne. Man finner etter hvert mange holdepunkter for at dette er konstruert, sier forsvarer Brynjulf Risnes.

Flere av vitnene skal ikke ha blitt konfrontert med de motstridende forklaringene av Kripos eller i norsk rett. Kripos vil ikke kommentere saken. Det er Justisdepartementet som skal ta endelig stilling til hvorvidt mannen skal utleveres. Heller ikke de vil kommentere saken.

I sommer ble det sådd tvil om flere andre vitneforklaringer i saken, og i november skrev Stavanger Aftenblad at flere vitner har trukket sine forklaringer. Flere vitner sa de har blitt presset til å vitne mot mannen. Kripos sa i etterkant av dette at bevisene mot mannen var svekket, men at det fortsatt var grunnlag for å utlevere ham. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden