Obama forsvarer at USA unnlot å gripe inn i Syria

USAs president Barack Obama under sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama under sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Washington (NTB-AP): President Barack Obama forsvarer at USA unnlot å gripe inn direkte for å stanse borgerkrigen i Syria. – Det var av flere grunner ikke gjennomførbart, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var ikke mulig for USA å intervenere i Syria halvveis. USA måtte ha gått helhjertet inn med stor innsats, og det kunne vi ikke, sa Obama da han holdt sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

Obama la til at han føler et stort ansvar for blodbadet i Syria, men fastholdt at det var riktig å ikke gripe inn. Han mener det ikke var gjennomførbart fordi det ville krevd mange amerikanske soldater, han manglet politisk støtte i kongressen og var uten støtte i internasjonal rett, USA hadde allerede kostbare operasjoner i Irak og Afghanistan, Syrias opposisjon var ikke forberedt på å styre landet, og russisk og iransk støtte til den syriske regjeringen gjorde det vanskelig å gripe inn direkte.

FNs sikkerhetsråd vil muligens holde en avstemning om utplassering av FN-observatører i Aleppo i Syria denne helgen, ifølge USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Frankrike har tatt initiativ til at det skal utplasseres FN-observatører i den krigsherjede byen, og resolusjonsforslaget har støtte fra USA, sier Power. Men det er høyst usikkert om andre vetomakter, som Russland og Kina, kommer til å støtte forslaget.

Observatørene skal blant annet sikre en rask utdeling av nødhjelp, samt fungere som en beskyttelse for sivilbefolkningen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden