Stor splid om russisk presidentvalg-hacking

<p>To høytstående kilder i amerikansk etterretning sier til NBC at de tror Russlands president Vladimir Putin var personlig involvert i hackerangrepene mot demokratene under valgkampen i USA, der Donald Trump til slutt seiret.  (Foto: AFP/ NTB scanpix)</p>
To høytstående kilder i amerikansk etterretning sier til NBC at de tror Russlands president Vladimir Putin var personlig involvert i hackerangrepene mot demokratene under valgkampen i USA, der Donald Trump til slutt seiret.  (Foto: AFP/ NTB scanpix)

Den erfarne republikanske senatoren Lindsey Graham sier han ble hacket av russerne under valgkampen. Anonyme etterretningskilder tror Vladimir Putin var direkte involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreml benekter imidlertid dette torsdag. På spørsmål om den angivelige hackingen svarer Putin-talsmann Dmitry Peskov at disse påstandene er «latterlig nonsens».

Også Donald Trump har avvist blankt at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget, men den omstridte hemmelige CIA-rapporten der hackingen omtales fortsetter likevel å skape furore i USA.

Tirsdag kveld opplyste Graham at han ble informert av FBI om at hans kontoer var hacket allerede tre måneder før presidentvalget. Han påpekte også at det republikanske partiet ikke ble på langt nær like rammet av hackingen som Clinton og demokratene.

– Jeg tror likevel ikke at valgresultatet kan betviles. Men Trump må ta et oppgjør med Russland. Dette må russerne betale for, fastslo han.

Les også: Regimekritiker utfordrer Putin i neste valg

– Putin involvert

Like etter fortalte to høytstående kilder i amerikansk etterretning til NBC at de tror Russlands president var personlig involvert i hackerangrepene mot demokratene under valgkampen.

Ifølge etterforskningen de hevder å ha tilgang til, tyder mye på at Putin har instruert hvordan materiale hacket fra demokratene skulle bli lekket og brukt.

Dette skal være en del av en vendetta mot Clinton, etter at hun stilte spørsmål ved gjennomføringen av valget i Russland i 2011.

Les også: Putin og Trump kåret til verdens mektigste personer

Dårlig start

De nye påstandene kommer i kjølvannet av at en hemmelig CIA-rapport, der de konkluderte med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var å hjelpe Trump til seier, ble omtalt av flere amerikanske aviser forrige helg.

Både demokrater og republikanere har bedt om at Russlands rolle i presidentvalget granskes, men Trump er «den eneste» fremtredende amerikaneren som ikke vil gjøre dette. Det mener den tidligere CIA-sjefen Michael Hayden er et dårlig trekk.

– Etterretning bør brukes som basis for rasjonelle politiske beslutninger. Oddsen for at det skjer, ser imidlertid dårligere ut etter denne uken. Vi beveger oss i feil retning, sier han.

Les også:

Kinas rikeste mann utfordrer Trump

Putin skryter av Trump: – Han er smart

– Latterlig

Det var under et intervju søndag at Donald Trump ifølge mange tidligere CIA-topper gjorde en tabbe da han sa at deres konklusjon var «latterlig».

– De har ikke peiling på om det er Russland eller Kina eller noen andre. Det kan godt hende det er noen som sitter i en seng et eller annet sted, sa Trump, før overgangsteamet hans spisset det ytterligere:

– Dette er de samme folkene som sa at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, sa de.

Amerikansk etterretning har varslet at de vil offentliggjøre mer informasjon om Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget etter at en Obama-beordret gjennomgang er ferdig.

Obama har bedt om at dette blir gjort før han går av den 20. januar.'

Les også:

Putin klar til å møte Trump «når som helst»

Nekter å gi Trump liste over klima-ansatte

Varsler tidenes største militærøvelse på grensa mot Russland

Trump slakter norske jagerfly-kjøp: – Ute av kontroll

Svensk e-sjef: – Russland er en stor IT-trussel

Personvernpolicy