Statoil selger seg ut av oljesand

Statoils oljesandfasiliteter i Leismer i Canada er nå solgt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Statoils oljesandfasiliteter i Leismer i Canada er nå solgt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB-Marius Helge Larsen): Statoil selger seg ut av oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Dermed er selskapet ikke lenger operatør for noen oljesandvirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Statoil har undertegnet en avtale om å selge oljesandprosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i den canadiske provinsen Alberta til Athabasca Oil Corporation, opplyser selskapet. Salget dekker det produserende demonstrasjonsanlegget Leismer og det ikke utbygde Corner-prosjektet, i tillegg til en rekke kontrakter knyttet til Leismer-produksjonen.

– Etter denne transaksjonen vil Athabasca overta operatøransvaret for Leismer og Corner, og Statoil vil ikke lenger være operatør for noen oljesandvirksomhet, skriver selskapet.

Statoil har fått mye kritikk for oljesandvirksomheten og flere partier på Stortinget har tatt til orde for et nedsalg. I pressemeldingen om salget begrunnes det imidlertid først og fremst med finansielle hensyn.

– Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland i Canada, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt.

Salget utløser en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på mellom 500 og 550 millioner amerikanske dollar, altså mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner. (©NTB)

Personvernpolicy