Nye Mars-funn: - Her kunne det vært liv

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NASAs Mars-kjøretøy, Curiosity, har funnet spor etter eldgamle innsjøer hvor forholdene kan ha ligget til rette for liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utforskningskjøretøyet Curiosity fortsetter å gjøre nye funn som tyder på at «den røde planeten» en gang i tiden kan ha vært beboelig for levende organismer

På vei opp fra landingsstedet i Gale Crater, hvor Curiosity landet for fire år siden, har kjøretøyet tatt boreprøver av bakken. Disse prøvene har deretter hjulpet forskere her hjemme på jorda med å tegne et bilde av hvordan grunnvann en gang i tiden påvirket sammensetningen av mineraler i bakken og vice versa.

Les også: Det kan være flytende vann under overflaten på Mars

Nye teorier

Klatreturen opp fra krateret har vist at bergartene i bakken har blitt mer og mer varierte jo lenger opp Curiosity kommer. Nå har boreprøver avdekket grunnstoffet bor for første gang i utforskningen av Mars' historie.

Funnet er av betydning siden bor er svært vannoppløselig. I tillegg ble grunnstoffet funnet inne i «mineralårer» i fjellsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En teori går på at disse mineralene pleide å sirkulere i en overjordisk innsjø. På et tidspunkt trakk innsjøen ned i bakken og absorberte borpartikler som lå gjemt under innsjøen på vei ned. Da den underjordiske innsjøen til slutt fordampet, ble borpartiklene og mineralene liggende igjen som årer i fjellet.

Les også: Mars-forskere fullførte ett års eksperiment på Hawaii

Eksepsjonelle forhold

Dersom denne teorien skulle vise seg å stemme, vil dette si at grunnvannet kan ha vært spesielt egnet for å gi grobunn for liv. Ikke bare var det flytende – det var sannsynligvis varmt og hadde en relativt nøytral pH-verdi slik at borpartiklene kunne løses opp skånsomt. Disse forholdene la i så fall til rette for et rikt bakterieliv i vannet.

Selv om det fortsatt ikke har blitt avdekket direkte beviser på at det en gang har vært liv på Mars, vil dette funnet likevel være av betydning for videre forskning. Et grunnvannsystem som dette vil tilsi at perioden Mars var beboelig på var lengre enn tidligere antatt. Dette øker igjen sjansen for at liv, på ett eller annet tidspunkt, oppsto på planeten.