FN vil inn i Øst-Aleppo for å overvåke situasjonen

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om umiddelbar tilgang til Øst-Aleppo for å overvåke situasjonen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix
FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om umiddelbar tilgang til Øst-Aleppo for å overvåke situasjonen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleppo (NTB-AFP-AP-DPA): Kamphandlingene øst i Aleppo er over, og opprørerne trekker seg tilbake. FN ber om umiddelbar tilgang for å overvåke tilbaketrekkingen og en eventuell evakuering av sivile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamphandlinger i det østlige Aleppo er avsluttet, og den syriske regjeringen har nå gjenopprettet kontrollen i byen, erklærte Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tirsdag kveld.

Ifølge opprørerne går avtalen med regimet og Russland ut på at også at sivile som ønsker å reise, skal få fritt leide ut av byen. Men foreløpig har verken regimet eller Russland forsikret at de mange tusen sivile som har vært fanget i beleirede områder, får nødhjelp og en trygg vei ut.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura ber om tilgang til de østlige delene av byen for å bekrefte Russlands påstand om at kampene er over og for å kunne hjelpe sivile.

Etter et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag forteller de Mistura at ifølge hans opplysninger, har militante opprørsgrupper fortsatt kontroll over et område på omtrent 5 kvadratkilometer i Øst-Aleppo. Møtet kom i stand på kort varsel etter rapporter om nye grufulle overgrep mot sivilbefolkningen. Blant annet skal styrker alliert med regimet ha likvidert minst 82 sivile i gjenerobrede deler av byen.

FNs hovedbekymring er for de opptil 50.000 sivile som fortsatt antas å være omringet av regimevennlig milits. (©NTB)