Kina truer med å stanse samarbeid med USA


SE VIDEO: Kina: – Vi er alvorlig bekymret
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Kinas regjering sier den er «alvorlig bekymret» etter et intervju Trump ga i helgen.

I intervjuet med TV-kanalen Fox News sa Trump at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump.

Videreutviklingen av forholdet til USA vil bli stanset hvis USA går bort fra prinsippet om «ett Kina», advarer talsmannen Geng Shuang i utenriksdepartementet i Beijing. Tosidig samarbeid på viktige områder «vil være utelukket».

Den kinesiske avisen Global Times beskriver Trump som «et uvitende barn», ifølge CNN.

Handelsavtale

Bakgrunnen for at Trump åpner for å endre den skjøre balansen i USAs forhold til Kina og Taiwan, ser ut til å være et ønske om å presse Kina i forhandlinger på andre politiske områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sa USAs neste president i intervjuet med Fox News.

I tillegg forsvarte han sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans president Tsai Ing-wen i begynnelsen av desember. Dette var første gang på nesten 40 år at en amerikansk president eller påtroppende president har gjort det offentlig kjent at han har snakket med en taiwansk leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Trump: – Jeg vil ikke la meg diktere av Kina

– Kan hjelpe USAs fiender

Avisa Global Times, som kontrolleres av Kinas kommunistparti, skriver på lederplass at «ett Kina»-politikken ikke er til salgs.

– En hard strid mot Trump er nødvendig for at han skal skjønne at Kina og andre stormakter ikke kan utnyttes, skriver avisa.

Hvis Trump oppgir prinsippet om «ett Kina», støtter taiwansk uavhengighet og selger våpen til Taiwan, advarer Global Times om at Kina kan svare med å gi militær støtte til USAs fiender. I tillegg kan Kina se det som mer aktuelt å bruke militærmakt for å ta tilbake kontrollen over Taiwan.

Avisa mener Trump er uerfaren og naiv, ikke en «geopolitisk galning». Lederskribenten mener Kinas ledelse bør forberede seg på en tur med berg-og-dal-bane sammen med Trump, mens mange andre rundt om i verden bør «feste setebeltene».

Taiwan og Kina:

* Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

* I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

* Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan er bedret de siste tiårene. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I november 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.

* Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har nesten 1,4 milliarder innbyggere.

* USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.

* I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina.

(Kilder: NTB, Ritzau, DPA)