Dansker vil si unnskyld til slaveetterkommere

Artikkelen fortsetter under annonsen

København (NTB-Ritzau): Halvparten av danskene mener regjeringen bør si unnskyld til etterkommere av slaver i den tidligere dansk-norske kolonien Dansk Vestindien i Karibia, viser en meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen er gjort for Jyllands-Posten , og 49 prosent av de spurte mener danske myndigheter bør si unnskyld for flere tiår med slavehandel og slavedrift på det som i dag er De amerikanske Jomfruøyene. 36 prosent mener det ikke er nødvendig å beklage.

– Resultatet tyder på at den diskusjonen som har vært om spørsmålet i mange år, har ført til en endring i danskenes innstilling, sier historiepolitisk forsker Astrid Nonbo Hansen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Det er ikke uvanlig. Ser man på andre steder der det har blitt sagt unnskyld for fortidens handlinger, har det alltid vært flere år med diskusjon i forkant.

Spørsmålet ble for alvor tatt opp til offentlig debatt i 1998, i forbindelse med at det var 150 år siden slaveriet ble avskaffet. Siden da har et flertall av danske politikere vært imot en beklagelse. Dagens regjering vil fortsette den linjen.

– Jeg ser at man kan argumentere for at både det ene og det andre. Men jeg har faktisk vondt for å se hvordan det hjelper noen at vi skal si unnskyld for noe som skjedde for 150 år siden, sier kulturminister Mette Bock i en epost til avisen. Det synet støttes altså av et flertall i Folketinget. (©NTB)