Ti personer pågrepet etter bombeangrep i Istanbul

Artikkelen fortsetter under annonsen

38 mennesker ble drept, 30 av dem politimenn, i bombeeksplosjonene i Istanbul lørdag kveld, opplyser Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorangrep i Tyrkia:

Oversikt over de største angrepene i Tyrkia i år.

* 10. desember: Minst 38 personer, 30 av dem politifolk, ble drept og 155 er såret i et angrep utenfor et fotballstadion i Istanbul.

* 20. august: 57 personer, 34 av dem barn, ble drept i et selvmordsangrep mot et kurdisk bryllup i den sørøstlige byen Gaziantep. IS mistenkes å stå bak.

* 28. juni: 47 personer ble drept og 200 såret i et trippelt selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul. Myndighetene sier bevis tyder på at IS står bak.

* 7. juni: Minst sju politifolk og fire sivile ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, tok på seg ansvaret.

* 19. mars: Tre israelere og en iraner ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS.

* 13. mars: 37 mennesker ble drept og nær 130 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.

* 17. februar: 29 mennesker ble drept og 60 såret da en bilbombe eksploderte ved en buss med militært personell i Ankara. TAK påtok seg ansvaret.

* 12. januar: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg selv i et turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.

155 andre ble såret i terroraksjonen, som visestatsminister Numan Kurtulmus hevder at den kurdiske PKK-geriljaen ser ut til å ha stått bak. Han viser til at bombene som ble benyttet var av same type som dem PKK er kjent for å bruke.

– Pilen peker på PKK, sier Kurtulmus.

Les også: Ban fordømmer terroren

HDP advarer

Tyrkias prokurdiske parti HDP tar kraftig avstand fra terroraksjonen og advarer samtidig myndighetene mot å spre ubegrunnede anklager.

– Det er helt avgjørende at politikken, språkbruken, tone og praksis som forårsaker spenning, polarisering, fiendskap og sammenstøt, straks opphører, heter det i kunngjøringen.

Pågrepet

Ifølge Soylu er 13 personer pågrepet i forbindelse med terroraksjonen, men det er ikke kent hvem dette er. Verken PKK eller andre grupper har tatt på seg ansvaret.

Den første eksplosjonen som rystet Istanbul lørdag kveld, ble forårsaket av en bilbombe. Målet var spesialpoliti som var på jobb i forbindelse med en fotballkamp mellom storlagene Besiktas og Bursaspor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre eksplosjonen skal ha blitt utløst av en selvmordsbomber i en park utenfor Besiktas' stadion, som ligger i nærheten av Taksimplassen i den europeiske delen av Tyrkias største by.

Les også: Besiktas fordømmer Istanbul-terror

Terrorens stygge ansikt

– Her i Istanbul har vi igjen vært vitne til terrorens stygge ansikt og sett hvordan den tramper på verdier og moral, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen skal tvile på at vi med Guds hjelp vil bekjempe terror, terrorgrupper, terrorister og selvfølgelig kreftene som står bak dem, sier presidenten.

Det faktum at angrepet skjedde to timer etter fotballkampen, da tilskuerne hadde forlatt stedet, og at politiet ser ut til å ha vært målet for minst én bombe, tyder på at det er kurdiske opprørere framfor IS som står bak, mener BBCs Tyrkia-korrespondent Mark Lowen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et par timer etter angrepet sprengte politiet en mistenkelig bil som sto parkert i nærheten av stadionet der den første bomben gikk av, melder CNN Türk.

Fordømmelse

– Jeg fordømmer de grusomme terrorhandlingen i Istanbul, Mine tanker går til dem som har mistet sine kjære og til vår allierte, Tyrkia, skriver NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer bombeangrepene. Han gir uttrykk for sin dypeste medfølelse og kondolanse overfor ofrenes familier og til regjeringen og folket i Tyrkia, og han håper de sårede raskt kommer på bedringens vei, sier Bans talsmann.

– Generalsekretæren håper de som står bak denne terrorhandlingen, raskt blir identifisert og stilt til ansvar, sier talsmannen.

Besiktas legger ikke fingrene imellom i sin fordømmelse. Bombene gikk av like ved hjemmebanen til storklubben fra Istanbul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fordømmer vold og hat. Terrorister angrep våre heroiske sikkerhetsstyrker, som passer på at både våre og Bursaspors supportere er trygge. Vi står imot disse usle angriperne, som aldri kommer til å nå sitt mål, skriver klubben.

Flere store angrep

En rekke terrorhandlinger har de siste årene blitt utført i Tyrkias to største byer: Istanbul og hovedstaden Ankara.

Kurdiske opprørere har stått bak to angrep i Ankara, mens tre som har rammet Istanbul, er det angivelig IS som har utført. I juni ble 37 personer drept i selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul.