Gambias president avviser valgresultat

Yahya Jammeh innrømmet nederlag etter valget for en drøy uke siden, men nå avviser han resultatet som fratok ham makten etter 22 år som Gambias leder. Foto: Thierry Gouegnon / Reuters / NTB scanpix
Yahya Jammeh innrømmet nederlag etter valget for en drøy uke siden, men nå avviser han resultatet som fratok ham makten etter 22 år som Gambias leder. Foto: Thierry Gouegnon / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Banjul (NTB-DPA): Gambias avtroppende president Yahya Jammeh har snudd og sier han avviser valgresultatet og ikke vil gå av. Opposisjonens kandidat Adama Barrow gikk seirende ut av valget 1. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg avviser herved resultatet i sin helhet. Våre undersøkelser har vist at i enkelte tilfeller ble velgere fortalt at opposisjonen allerede hadde vunnet, og de gikk derfor hjem, sa Jammeh i en kunngjøring på statlig fjernsyn fredag. Han sier også at antall valgkort ikke stemmer overens med velgermanntallet.

Jammeh, som har styrt Gambia med jernhånd i 22 år, ser altså ut til å ha endret mening etter at han erkjente nederlag i valget for en drøy uke siden. Da feiret tusenvis av landets innbyggere det som lå an til å bli et smidig maktskifte i det vestafrikanske landet.

– Det er helt unikt at noen som har styrt landet så lenge, har erkjent nederlag. Fred, toleranse og ro. Vi ber alle om å respektere dette fordi ut fra disse resultatene vil det bli et regjeringsskifte, sa valgkommisjonens leder Alieu Momarr Mijar da valgresultatet var klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I valgkampen sa Jammeh at han ville styre Gambia i «en milliard år». Mange fryktet at han ville tviholde på makten, men umiddelbart etter valget så det altså ut til at han ville gå av frivillig og overlate presidentposten til Barrow.

Etter at Barrow lovet å sette fri politiske fanger i Gambia, har domstolene begynt å løslate folk som satt fengslet for å ha demonstrert mot Jammehs styre. (©NTB)