Overvåkingsfly kjøpes uten kvalitetssikring

Oslo (NTB): Regjeringen vil kjøpe fem nye overvåkingsfly til nesten 10 milliarder uten den vanlige kvalitetssikringen, noe som provoserer opposisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet krever at offentlige anskaffelser over 750 millioner kroner må gjennom en ekstern kvalitetssikring, men kravet droppes når forsvaret kjøper de nye maritime overvåkingsflyene P-8-Poseidon til 9,8 milliarder kroner, skriver Klassekampen. Forsvarsdepartementet og Finansdepartementet skal ha blitt enige om unntaket.

– Investeringsprosjektet gjennomføres som en ordinær anskaffelse fra amerikanske myndigheter i tråd med rammeverket for store statlige investeringsprosjekter i forsvarssektoren. Prosjektet er forbundet med lav risiko og noen høyt graderte elementer, og er ikke kvalitetssikret eksternt, opplyser seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet.

Ordningen for ekstern kvalitetssikring kom til etter en gjennomgang av statlige feilinvesteringer. Venstre og SV er redd regjeringen er i ferd med å gjenta gamle feil.

– Dette er oppskriften på hvordan man ikke bør gjøre en investering på ti milliarder kroner, sier Bård Vegar Solhjell, som representerer SV i Stortingets forsvars- og utenrikskomité, mens Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun er skremt over saksbehandlingen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden