Paven hardt ut mot skandalehungrige medier

Pave Frans ga uttrykk for sterke meninger om medienes rolle og moralske ansvar. Arkivfoto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix
Pave Frans ga uttrykk for sterke meninger om medienes rolle og moralske ansvar. Arkivfoto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vatikanet (NTB-AFP): Pave Frans sammenligner sensasjonshungrige medier som sprer falske nyheter og drittpakker med folk som har en fetisj for avføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske kirkens leder la ikke fingrene imellom da han kom med sitt utfall mot mediene, selv om han pakket inn de groveste karakteristikkene i fremmedord som koprofili og koprofagi. Det første viser til personer som tenner seksuelt på avføring og ble brukt om enkelte aktører i medieverden. Det andre er en sykelig trang til å spise avføring og var myntet på leserne, som ifølge paven formelig sluker dritten de blir servert.

– Jeg mener mediene må være tydeligere og mer transparente og ikke falle hen til – unnskyld uttrykket – koprofili, ved alltid å ønske å kringkaste skandaler og stygge hendelser, selv om de måtte være sanne. Og ettersom folk har en tendens til å lide av koprofagi, kan dette være skadelig, sa paven onsdag.

Kommentaren kom etter omfattende debatter i USA og Storbritannia om hvorvidt falske nyheter bidro til at folk stemte for Donald Trump som president og for brexit.

– Feilinformasjon er trolig den største skaden mediene kan stå for, fordi det er med på å styre opinionen i én retning og utelate deler av sannheten, sa pave Frans og la til at mediene kan bli fristet av sladder og brukes til å fornedre folk og slenge dritt.

– Dette skjer først og fremst innen politikk. Mediene kan brukes til ærekrenkelser, og det er det ingen som har rett til å bedrive. Det er en synd, og det er skadelig, sier pave Frans. (©NTB)

Personvernpolicy