Svake tall for Valls på måling

Målingen levner ikke Manuel Valls store sjansen til å flytte inn i Elyséepalasset. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix
Målingen levner ikke Manuel Valls store sjansen til å flytte inn i Elyséepalasset. Foto: Jacky Naegelen / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Paris (NTB-TT): Dersom Manuel Valls blir Sosialistpartiets presidentkandidat i Frankrike, levner meningsmålingene ham små sjanser til å få en plass i den andre valgomgangen til våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valls gikk denne uken av som statsminister og erklærte som ventet at han ønsker å stille i presidentvalget på vegne av Sosialistpartiet. Dersom partiet nominerer ham i januar, viser en meningsmåling fra BVA-Salesforce at han bare ligger an til å få 13 prosents oppslutning i den første valgomgangen.

Dersom ingen får over 50 prosent i første omgang, går de to beste kandidatene videre til en andre omgang for å avgjøre hvem som skal lede landet når François Hollandes periode er over. Målingen, som er gjort for en rekke regionale aviser, viser at François Fillon fra republikanerne og høyrepopulisten Marine Le Pen går videre til andre omgang – uansett hvem som blir Sosialistenes kandidat. Flere andre målinger har vist det samme.

Dersom det blir Fillon og Le Pen som møtes til slutt, gir målingen en soleklar seier til førstnevnte med 67 prosent, mot 33 prosent for Le Pen.

Valget til våren kan dermed bli en slags repetisjon av valget i 2002. Da sto den andre valgomgangen mellom konservative Jacques Chirac og Le Pens far og forgjenger som leder av Nasjonal front, Jean-Marie Le Pen. Den gangen var det mange på venstresiden som holdt seg for nesen og stemte på Chirac for å hindre at Le Pen kom til makten. Resultatet ble en brakseier for Chirac, som fikk 82,2 prosent av stemmene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden