Skjebnesvanger folkeavstemning i Italia

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Italienske velgere avgjør søndag hvorvidt landets grunnlov skal endres i en folkeavstemning som statsminister Matteo Renzis har satset sin politiske framtid på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemningen i Italia

* Søndag holder Italia folkeavstemning om en grunnlovsreform som vil være den mest omfattende siden republikken ble innført etter andre verdenskrig.

* Reformen, som har som mål å bidra til økt politisk stabilitet i landet, skal blant annet redusere regionenes og senatets makt.

* Statsminister Matteo Renzi fra sentrumvenstrepartiet Det demokratiske parti (PD) har sagt han vil gå av dersom reformen ikke blir vedtatt.

* De ledende opposisjonspartiene, Femstjernersbevegelsen, Forza Italia og Lega Nord, er alle på nei-siden.

* Nei-siden ledet klart på meningsmålingene for to uker siden, da forbudet mot å publisere disse før et valg trådde i kraft.

Sosialdemokraten Renzi har varslet at han vil gå av hvis det ikke blir flertall for grunnlovsendringene han har foreslått.

Valglokalene åpnet klokka 7 og vil være åpne i 16 timer.

Lovendringene skal sikre mer makt til regjeringen på bekostning av senatet og regionale og lokale myndigheter, noe som igjen kan føre til mer stabile regjeringsdannelser og en mer langsiktig politikk.

Men nei-siden har de siste ukene mobilisert kraftig både på venstre- og høyresiden, og den ledet klart da den siste meningsmålingen ble publisert for to uker siden.

Samtidig har mange velgere sagt at de er usikre, og meningsmålinger har vært forbudt de siste to ukene før folkeavstemningen.

Les også: Populist vil bli statsminister i Italia

Politisk ustabilt

Den nåværende grunnloven ble vedtatt i 1948 og skal blant annet sørge for en maktfordeling som hindrer at Italia igjen får en fascistisk regjering, som under annen verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renzi mener imidlertid at endringene vil få slutt på den politiske ustabiliteten som har preget Italia i flere tiår. Landet har hatt 60 ulike regjeringer de siste 68 årene.

Les også:

Østerrike velger ny president etter bitter valgkamp

Utfallet vil avgjøre Italias skjebne for «de neste 20 årene», advarte Renzi i et intervju med avisa Corriere della Sera fredag.

– Hvis «ja»-siden vinner, blir Italia sterkere. Hvis «nei»-siden vinner, er det tydelig for alle at vi står i fare for å gjøre et sprang i mørket, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her kan de neste valgsjokkene komme

Ut mot eliten

Den italienske opposisjonen har ikke latt seg skremme av utsiktene til regjeringskrise. Beppe Grillo, komikeren som står bak den populistiske Femstjernersbevegelsen, mener italienske velgere bør gjøre som amerikanerne og vise fingeren til de etablerte partiene. Han har bedt folk stemme «med magen og ikke med hodet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matteo Salvini, leder i ytre høyre-partiet Lega Nord, mener velgerne bør tenke over hvem det er som støtter «ja»-siden.

– Det er bankfolk, den tyske regjeringen og byråkrater i Brussel, sier han.

Det er ventet at begge de to partiene vil tjene på et «nei»-flertall i søndagens folkeavstemning.

Vinner «nei»-siden, regnes det som sannsynlig at Renzi vil tre til side, men fortsette som partileder for sosialdemokratiske PD. Finansminister Pier Carlo Padoan er favoritt til å lede et nytt forretningsministerium som vil styre fram til neste valg i 2018.