– Budsjettenighet med bismak

– Strategien til regjeringen har kostet dyrt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene og støttepartiene ble enige om statsbudsjettet i siste liten, men flere politiske kommentatorer peker på at bruduljene kan føre til problemer i det videre samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partilederne smilte da de la fram budsjettavtalen på en pressekonferanse lørdag kveld, men spørsmålet er hvordan de siste ukenes uenighet påvirker samarbeidet fram mot valget neste år.

Bakgrunn: De borgerlige partiene er enige om budsjettavtale

– Det borgerlige samarbeidet har fått plastret noen dype sår, men har også pådratt seg noen kroniske lidelser, skriver politisk redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten. Hun mener tilliten mellom partiene har fått en knekk og at uroen over om alle vil hverandre vel har plaget partiene, ikke minst Venstre og Frp.

– Erna Solberg har fått en debatt om sitt lederskap som hun ikke trenger. Statsministeren må leve med et inntrykk av at hun undervurderte utfordringen denne gangen. På vei inn en ny valgkamp på vegne av denne styringsmodellen, må Solberg også erkjenne at uenigheten om veien til Paris-målene ikke er løst. Det er og blir en kronisk svakhet i dette samarbeidet, skriver Eilertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Carl I. Hagen frykter Frp halveres: – Sett hardt mot hardt!

– Tabbe

Vårt Lands politiske redaktør Berit Aalborg mener bilpakke-ultimatumet kan bli stående som en av statsminister Erna Solbergs (H) største tabber. En tabbe som medførte at Høyre og Frp måtte legge store beløp på bordet til KrF og Venstre for å få dem med seg på et forlik.

– Det bør være et stort tankekors for Solberg at kombinasjonen av ultimatumet og den langtekkelige prosessen har fjernet sentrumspartienes entusiasme for videre samarbeid med Høyre. Når alt kommer til alt er begge spørsmålene sterkt knyttet til Erna Solbergs lederskap, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skjørt samarbeid

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit påpeker at budsjettforliket ble dyrt.

– Det er lett å være raus med andres penger. Med våre penger, rettere sagt. Skattebetalernes, skriver hun og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Høyre, som har presentert seg som garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk, kan stå for en så omfattende offentlig pengebruk som det vi nå ser, er underlig. Det forteller mye om hvor viktig det er for statsminister Erna Solberg å holde de fire partiene sammen. Og ikke minst – hvor vanskelig det er.

Hun påpeker at budsjettstriden har dokumentert hvor skjørt samholdet er på borgerlig side.

– Spørsmålet er om Erna Solberg klarer å gjenoppbygge tilliten mellom de fire fram til neste stortingsvalg. Og ikke minst – om hun klarer å få mange nok velgere til å tro at de fortsatt er et troverdig alternativ til å styre Norge i enda fire år, skriver VGs politiske redaktør.

– Frp er vinneren

Også Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell skriver at avtalen ikke betyr at det nå er ro i den borgerlige leiren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At avtalen satt så langt inne har gjort noe med tilliten mellom partene. Partene var 330 millioner i mer miljøvennlige engangsavgifter unna kabinettsspørsmål – mindre enn to døgn før avstemming i Stortinget. Det må kalles redning på målstreken, skriver han.

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener det er Frp som ser ut til å ha gått seirende ut av denne høstens store politiske basketak dersom det viser seg at den omtalte bilpakken står klippefast også etter at støvet har lagt seg.

– Da er dette en klar og tydelig teknisk knockout til Frp-leder Siv Jensen. Man må huske på at Frp her aksepterer en tydelig økning av bensin- og dieselavgiften, samtidig som det framstår som de har satt ned foten og ikke gitt seg for partiet Venstre, sier Eriksrud.

Han legger til at CO2-avgift i 2018, økt engangsavgift og innblanding av biodiesel som kan føre til økt pumpepris på bensin og diesel de neste årene, er problemsaker regjeringen nå utsetter til neste år og årene som kommer.

– Den endelige dommen over dette budsjettet kommer på valgdagen neste høst, sier han.