– Afghanske asylsøkere flykter fra Norge

Afghanerne som ble fengslet for umiddelbar utsendelse ble plassert på politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Afghanerne som ble fengslet for umiddelbar utsendelse ble plassert på politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsene av 73 afghanere for et par uker siden har ført til enorm frykt blant afghanerne i Norge og flere har flyktet, ifølge Vergeforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen er helt uholdbar, og ikke alle skjønner hva som har skjedd. Politiaksjonen skapte frykt og misforståelser, og mange afghanere går nå under jorda, sier Ine Johannessen i Vergeforeningen til Dagbladet.

Hun sier noen havner i andre europeiske land, mens andre går under jorda i Norge. Vergeforeningen mener de er sårbare og kan havne i prostitusjon eller tvangsarbeid.

Les også: Sjefslegen på Trandum med innvandringsfiendtlige ytringer

Politiet pågrep 73 afghanske menn for umiddelbar utsendelse på asylmottak over hele landet i aksjonen for to uker siden. Mens 11 ble løslatt fordi Politiets utlendingsenhet ikke anså det var risiko for å unndra seg utsendelse, ble 62 fengslet i Oslo tingrett.

Les også: Asyl-lege fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Mange av begrunnelsene for utvisning er at mennene er eldre enn de selv har oppgitt, og at de er gitt en alder over 18 år. Kun fem av de fengslede hadde oppgitt en fødselsdato før 1991.

Les også : Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge