Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

Se video i vinduet over.

Donald Trump har brutt flere tiårs diplomatisk etikette ved å snakke med Taiwans president på telefonen. En kinesisk forsker sier at samtalen er dårlige nyheter for Kinas ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har allerede kommentert samtalen ved å si at forholdet til USA ikke vil bli skadelidende som følge av fredagens samtale mellom Trump og Taiwans president Tsai Ing-wen, der sistnevnte skal ha gratulert Trump med seieren i presidentvalget.

Men ifølge en av Kinas fremste forskere på internasjonale relasjoner skyldes Kinas forsiktige reaksjon først og fremst ønsket om å ha et stabilt forhold til USA, også når Trump overtar som president i januar.

– Kinesiske ledere er stadig mer bekymret for USAs politikk mot Kina under Trumps administrasjon, sier Shi Yinhong ved Renmin universitet i Beijing.

– Dette er en stor hendelse, det er første gang en påtroppende president i USA har utfordret Kina. Dette må bety dårlige nyheter for den kinesiske ledelsen, sier forskeren til New York Times.

Les også: Nå vil Stortinget tillate å hetse Trump

Ifølge Shi er Taiwans status det mest følsomme og viktigste spørsmålet i forholdet mellom USA og Kina. Det at Trump valgte å snakke direkte med presidenten, kan dessuten gjøre henne mer uimottakelig for press fra Beijing, mener han.

Les også: CIA-sjef advarer Trump mot å avslutte atomavtale

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden