Her kan Krekar få sin terrordom

Etter planen skal rettssaken mot Krekar starte ved domstolen i nord-italienske Bolzano allerede i midten av mars neste år.
Etter planen skal rettssaken mot Krekar starte ved domstolen i nord-italienske Bolzano allerede i midten av mars neste år. Foto: NTB scanpix / Google maps
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske myndigheter har allerede satt dato for rettssaken mot terrortiltalte mulla Krekar. – Den starter 13. mars 2017, bekrefter Manfred Kelder overfor ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter planen skal rettssaken i Italia mot mulla Krekar (60) og hans medtiltalte starte i midten av mars neste år.

«Jeg kan bekrefte at rettssaken vil starte 13. mars 2017 i Bolzano», skriver Manfred Kelder som er administrativ leder ved domstolen i den nord/italienske byen, i en epost til ABC Nyheter mandag.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, var ikke kjent med at det var satt en dato i Italia da ABC Nyheter kontaktet ham.

Les også: Anundsen mener seg habil i Krekar-saken

Dømt i sitt fravær

Onsdag i forrige uka avviste Høyesteretts ankeutvalg enstemmig Melings anke. Det betyr at bare justisminister Anders Anundsen eller en inngripen fra Menneskerettighetsdomstolen, kan stanse utleveringen av Krekar til Italia.

Om en 43-årig medtiltalt iraker som er bosatt i Norge også kan utleveres, er ennå ikke avgjort av Høyesterett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre andre menn i 30-årene har tidligere vært varetektsfengslet i Storbritannia i samme sak. Også de står tiltalte i rettssaken som er berammet til 13. mars, men britiske myndigheter har ikke arrestert dem.

En talsmann for Crown Prosecution Service i London, opplyste før helgen til ABC Nyheter at de etter all sannsynlighet vil bli dømt av italienerne i sitt fravær, og at det ved en fellende dom vil være opp til Italia å eventuelt be om at de utleveres «som straffedømte».

En av de som har vært behandlet i det britiske rettssystemet er Krekars svigersønn som også har adresse i Oslo. Italienske påtalemyndigheter mener 33-åringen er en av Krekars nærmeste medarbeidere - og en en del av det de kaller Krekars «magiske sirkel».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Hovedmennene møttes i Oslo

Den dømte hovedmannen i Italia, Abdul Raham Nauroz (med megafon), deltok i en demonstrasjon mot koranbrenning sammen med Krekar i Oslo i 2012. Foto: NTB scanpix
Den dømte hovedmannen i Italia, Abdul Raham Nauroz (med megafon), deltok i en demonstrasjon mot koranbrenning sammen med Krekar i Oslo i 2012. Foto: NTB scanpix

Det var 12. november 2015 saken om terrorplanlegging og organisering av et nettverk - Rawti Shax/ Didi Nwe - eksploderte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ble pågrepet i norsk fengsel fordi italiensk politi mistenkte ham for å lede organisasjonen som også skal ha tilknytning til Den islamske staten (IS).

Les også: Krekar har et siste halmstrå

Samtidig aksjonerte politiet i flere andre europeiske land. Ti personer ble pågrepet i Italia og Storbritannia, og fire andre i Finland og Sveits. De pågrepne var alle kurdiske irakere, som Krekar, og en kosovoalbaner.

I Norge ble tre menn pågrepet. I tillegg til Krekar og 43-åringen, ble også en 38-åring fra Fredrikstad pågrepet. Han ble løslatt etter kort tid og er også norsk statsborger som ikke kan utleveres. Politiet fant heller ikke grunnlag for å starte egen etterforskning mot ham.

De fire pågrepne ble i slutten av mai i år alle dømt til 4-6 års fengsel i Italia. Hovedmannen, Abdul Rahman Nauroz, har tidligere besøkt Krekar i Norge, og er avbildet på en demonstrasjon i 2012 i Oslo sentrum - sammen med Krekar.

Les også: – Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge