Bare 71 klager etter 3.800 beltelegginger

Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Nesten 3.800 tilfeller av beltelegging i psykiatrien utløste kun 71 klager. Det får både helseministeren og Sivilombudsmannen til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fra VG , som i en artikkelserie har tatt for seg bruken av beltelegging. I fjor ble dette tiltaket brukt 3.768 ganger. Men det er altså bare et fåtall som klager, og av disse var det 10 som fikk medhold.

De siste fem årene har antall klager ligget mellom 37 og 60 skriver avisen. Helsedirektoratet har omtalt andelen som «svært lav» og «åpenbart mangelfull». Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger sier han er bekymret for hvordan klageordningen fungerer.

– Det er et komplekst system, som kan være vanskelig å forstå selv om man har overskudd, og det kan man ikke nødvendigvis forvente at denne pasientgruppen har, sier Falkanger og legger til at det i liten grad gis fri rettshjelp på dette området.

– Å løfte saken inn for domstolene kan være ruinerende for den som klager.

Torsdag dukket helseminister Bent Høie (H) på kort varsel opp på en konferanse for helseforetakenes kontrollkommisjoner. I talen han holdt tok han opp den lave klageandelen. (©NTB)

Personvernpolicy