Cubas frigjøringshelt Fidel Castro (90) er død


Se video av feiringene i USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cubas tidligere president Fidel Castro er død i en alder av 90 år, bekrefter hans bror, president Raul Castro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fidel Castro døde i Havanna sent fredag kveld.

– Øverstkommanderende for den cubanske revolusjonen døde klokken 22.29 i kveld, kunngjorde president Raul Castro på statlig fjernsyn.

Fidel Castro skal kremeres lørdag, melder nyhetsbyrået AFP.

Castro var president på Cuba fram til 2006, da han av helsegrunner overlot makten til sin bror. Han feiret sin 90-årsdag i Cubas hovedstad Havanna i august, og han gjorde da en sjelden offentlig opptreden. 90-åringen ble feiret med en TV-sendt gallaforestilling i Karl Marx-teateret i den cubanske hovedstaden.

Les også: Fidel Castro er død

Feirer Fidels død

I etterkant av budskapet om Castros død meldes det blant annet om feiringer blant eksilcubanere i Miami i USA. På Cuba ble budskapet mottatt med sjokk.

– Det vil aldri være noen andre som han. Vi kommer til å merke hans fysiske fravær, sier 45 år gamle Mariela Alonso i Havanna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For de eldre cubanerne, som selv har opplevd Fidel som leder, er dette en tragisk dag. Det er en dag hvor de kommer til å føle mye nostalgi, sier Bye.

Han tror imidlertid at yngre cubanere har et litt mer likegyldig forhold til Fidel og ideologi enn hva foreldrene har. Likevel sier han at det ikke er tvil om at Fidel Castro har en enorm posisjon i hele det cubanske samfunnet.

– Mange cubanere, som selv ikke er kommunister, er fortsatt fidelister, sier Bye.

Les også: – Historien vil frikjenne meg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpner for reformer

Fidel Castros død kan bety at sittende president Raul Castro står friere til å gjennomføre de reformene han har satt i gang, tror forfatter og statsviter Vegard Bye.

– Slik jeg ser det, har Fidel Castro, spesielt det siste året, vært en viktig kilde til antireformkreftene på Cuba. Jeg tror dette først kom til uttrykk da han kommenterte Barack Obamas historiske tale i Havanna i mars, med en veldig kynisk kommentar om at Obama ikke hadde noe å lære Cuba, sier forfatter og statsviter Vegard Bye til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens Raul forsøkte å se framover og forandre det cubanske samfunnet, så var Fidel, spesielt på sine eldre dager, mer opptatt av å se bakover, fortsetter Bye.

Bye, som er en av to forfattere bak boka «Dette er Cuba – alt annet er løgn», tror Raul Castro nå har langt friere hender til å gjennomføre de reformene han lovet da han overtok presidentjobben i 2006.

– Skaper nervøsitet

Nyheten om Fidel Castros død tas imot med stor nervøsitet i Havanna, tror Cuba-ekspert Erik Jennische.

– De fleste cubanere har tenkt på denne dagen i flere tiår. Det er en dag med et klart før og etter, som man vil huske for alltid. Fidel Castro har vært den røde tråden i alle spørsmål siden 50-tallet, i både stort og smått. Han har satt dagsorden for all politikk, kultur og hele samfunnet, sier Erik Jennische, sjefen for organisasjonen Civil Rights Defenders' Latinamerikaprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jennische tror den cubanske regjeringen nå vil bruke Castros død til å styrke sin posisjon.

– De kommer til å mobilisere sorgen og reaksjonene for å styrke den revolusjonære bevegelsen. Presset på demokratibevegelsen har vært svært høyt siden i vår, sier Jennische.

Sjelden sett

Sist Castro ble sett i en offisiell sammenheng, var for knappe to uker siden. Den 15. november tok han imot Vietnams president Tran Dai Quang i sin residens.

Han er den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Castro sto i spissen for revolusjonen på slutten av 1950-tallet, som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land.