Samarbeidsråd ber om fortgang i artsvern

Arbeidet med å lage handlingsplaner for å verne truede arter i Norge går for sakte, mener Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (Sabima).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 2.355 truede arter i Norge, har Stortinget som mål å prioritere 400. Siden 2009 er det bare laget handlingsplaner for 13 arter, skriver Dagsavisen i en artikkelserie. Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet «håper det er forståelse for» at det tar tid å finne det beste virkemiddelet for å ta vare på truede arter.

Det er tid Sabima ikke har.

– Med dagens tempo vil det ta 215 år å prioritere så mange arter som Stortinget har bestemt. Da vet vi at det vil være for sent for mange av dem, sier generalsekretær Christian Steel.

Sabima mener vi allerede har nok kunnskap til å prioritere flere arter med en forskrift som gjør det forbudt å drepe arten eller ødelegge områdene den lever i. Rådet har laget en liste på seks arter det mener straks bør beskyttes med egne vedtak av Kongen i statsråd: storsporet flammekjuke, hubro, myrflangre, strandmurerbie, elvemusling og trønderlav.

Personvernpolicy