Ny polititaktikk nøster opp nettverk

Hver gang politiet avslører noen som deler overgrepsbilder, får de spor som kan lede dem til nye gjerningsmenn. Foto: Politiet / NTB scanpix
Hver gang politiet avslører noen som deler overgrepsbilder, får de spor som kan lede dem til nye gjerningsmenn. Foto: Politiet / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En endret innfallsvinkel i etterforskning av overgrepsmateriale gjør at politiet kan avdekke store nettverk, som i operasjon Dark Room.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver gang politiet tar noen de mistenker for deling av overgrepsmateriale, finner de spor som leder dem til flere gjerningsmenn, skriver VG.

– Vi arbeider annerledes enn vi gjorde for noen år siden. Da tok man opptelling av bilder og videoer, nå ettergår vi i større del delingsaspektet av sakene, og leter etter identiteten til andre som har utvekslet overgrepsbilder, forklarer politiadvokat Kristine Kiær i romerikspolitiet. Denne tilnærmingen brukes i flere politidistrikter, og har gitt uttelling i blant annet sakskomplekset som er blitt kjent som Dark Room.

Politiet på Romerike fikk oversendt fire saker fra kollegene i Bergen som en del av opprullingen som nå pågår.

– Disse fire sakene har gitt oss ytterligere 34 tidligere ukjente brukeridentiteter på personer vi søker å identifisere, sier Kiær. I tillegg til å stanse overgrep, håper politiet også å kunne begrense delingen, noe Kiær sier er viktig for de fornærmede.

Påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne i Vest politidistrikt er glad for at økt oppmerksomhet rundt saksfeltet kan bidra til forebygging og for at politiets arbeid gjør oppdagelsesrisikoen større.