Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Høyesterett har avvist mulla Krekars anke i saken om utlevering til Italia, og i går ble han pågrepet. Hans tre sentrale medtiltalte er derimot ikke pågrepet i Storbritannia.
Høyesterett har avvist mulla Krekars anke i saken om utlevering til Italia, og i går ble han pågrepet. Hans tre sentrale medtiltalte er derimot ikke pågrepet i Storbritannia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Krekar ser ut til å bli utlevert, vil britiske myndigheter ikke sende ut tre menn som skal være sentrale i Krekars terrornettverk. – Dette dreier seg om å få ut mulla Krekar, mener derfor advokat Brynjar Meling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag, torsdag, ble mulla Krekar framstilt for fengsling.

Det skjedde dagen etter at Høyesteretts ankeutvalg enstemmig avviste en anke i saken om utlevering til Italia.

I Storbritannia går derimot tre av Krekars medtiltalte fortsatt fri, selv om de også er sentrale tiltalte i saken som skal opp for retten i Italia allerede i mars. To av dem skal tilhøre Krekars nærmeste medarbeidere, det italiensk politi kaller «den magiske sirkel».

Det opplyser britiske påtalemyndigheter til ABC Nyheter:

«Italienerne vil prøve saken i deres fravær (hvis de ikke møter til rettsmøtet). Hvis de blir dømt, vil det være opp til italienske myndigheter å be om at de blir utlevert som dømte personer», skriver Yasser Mehmood ved Crown Prosecution Service i London i en epost.

Det får Krekars advokat til å reagere:

– Utviklingen i saken bekrefter at dette dreier seg om å få ut mulla Krekar, sier advokat Brynjar Meling i en kommentar til ABC Nyheter om de nye opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av oktober i år ble det avholdt et rettsmøte i italienske Trento. Her besluttet man at saken skulle opp for Corte di Assise i Bolzano den 13. mars til neste år.

Tror bare Krekar utvises

På spørsmål om italienske myndigheter ønsker at Krekar skal være til stede ved dette rettsmøtet, svarer påtaleansvarlig fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST):

«Jeg forholder meg til at vi har mottatt en begjæring om utlevering fra Italia. Denne bereder vi grunnen for å etterkomme», skriver politiadvokat Signe Kathrine Aalling i en epost til ABC Nyheter onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brynjar Meling har på sin side ikke fått noen beskjed om Krekar og et eventuelt rettsmøte i Italia 13. mars, men han sier:

– Jeg blir overrasket dersom det ender med noe annet resultat enn at det bare er Krekar som ender opp i Italia.

Les også: Krekar har et siste halmstrå

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da politiet i flere land i november i fjor slo til mot et påstått terrornettverk ledet av mulla Krekar, ble de tre mennene bosatt i Storbritannia også fengslet.

De skulle alle være blant Krekars nærmeste medarbeidere, og to av dem var også inkludert i mullaens «magiske sirkel» mente italienske påtalemyndigheter.

Men 26. februar i år avviste en britisk domstol den italienske utvisningsbegjæringen av de tre, deriblant Krekars svigersønn. En bebudet anke ble trukket 3. mars, og etter at italienske myndigheter i tillegg trakk tilbake sin europeiske arrestordre på dem slapp de ut av varetekt.

Jusprofessor: – Mulla Krekar kan få komme tilbake til Norge

Krekars «magiske sirkel»

De tre med britisk tilknytning beskrives alle i Trento-kjennelsen som svært sentrale i det påståtte terrornettverket Rawti Shax/ Didi Nwe som Krekar i mange år skal ha styrt, blant annet fra en celle i Kongsvinger fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den italienske etterforskningslederen mente to av de tre fra Storbritannia tilhørte den «magiske sirkel» rundt Krekar.

Den ene skal ha vært gruppens økonomisjef og i tillegg ha hatt ansvaret for ulike chat- og internettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre er Krekars svigersønn. Han skal - i følge de italienske påtalemyndighetene - ha stått for pengeinnsamling. I tillegg skal han ha formidler av mullaens ordre fra fengselet hvor de ble avlyttet av norske PST.

Tredjemann skal ikke ha vært i den aller innerste sirkelen, men beskrives av italienske påtalemyndigheter som en religiøs fundamentalist.

Han skal ha gitt uttrykk for ønsker om å dra til Syria for å delta i jihad. I tillegg ha deltatt i religiøs undervisning og komponert sanger som lovpriser martyrdommen, blant annet «Jeg skal farge Islams flagg med mitt blod».

Les også: Høyre: – Krekar er en fare for rikets sikkerhet

Meling: Det er så mye å gjøre i denne saken akkurat nå: