Meny

Perus president advarer om trusselen mot frihandel

Perus president Pedro Pablo Kuczynski tok imot en rekke verdensledere fredag, blant annet Japans statsminister Shinzo Abe (t.v.). Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske valget er et tegn på økende motstand mot frihandel, og dette truer verdensøkonomien, sa Perus president Pedro Pablo Kuczynski da han åpnet APEC-toppmøtet fredag.

Ledere fra hele verden med president Barack Obama i spissen er samlet i den peruanske hovedstaden på toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC). Kuczynski sa at verdenshandelen allerede har sluttet å vokse de to siste årene, og at det kommer til å bli mye verre om flere land fortsetter å stenge økonomiene sine.

– Det er fundamentalt at verdenshandelen vokser igjen og at proteksjonisme blir bekjempet, sa Kuczynski. Han snakket om det amerikanske valget, men nevnte ikke direkte påtroppende president Donald Trump, som har lovet å endre USAs handelspolitikk og stoppe frihandelsavtaler.

Christine Lagarde, leder for Verdensbanken, nevnte også valget i USA og Brexit-avgjørelsen i Storbritannia. Hun manet til kamp mot de økte økonomiske forskjellene som har fulgt med mer internasjonal handel.

– Det sosiale og politiske konsekvensene bli nå tydeligere. Velgerne i USA og Storbritannia har sendt klare signaler om sin bekymring for migrasjon, handel og teknologiske endringer, sa hun.

Over 1.000 delegater fra 21 land er samlet til APEC-møtet i Lima. De representerer 40 prosent av befolkningen i verden.

Populært