Meny

Politiets Fellesforbund frykter for politiets tillit

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og leder i politiforeningen Sigve Bolstad (tv). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trygghet, tillit og nærvær forsvinner i politiet, skriver Politiets Fellesforbund. Justisminister Anders Anundsen fnyser av kritikken, og mener politiets tillit øker. Det er feil, ifølge politiets egne tall.

«Politiet i de nordiske landene har alltid vært tett på befolkningen og alltid nytt tillit, som alle har misunt oss. Tilliten har skapt trygghet og vært et fast fundament i våre velferdssamfunn, rettsstater og demokratier. De tider er snart over» skriver lederne i fagforbundene til politiansatte i Skandinavia og fortsetter:

– Der er ikke lenger så mange middelstore byer, hvor politiet i realiteten har fingeren på pulsen, skriver Polititoppene i debattinnlegget publisert på Politiets Fellesforbund sin hjemmeside.

De andre skandinaviske landene har de siste årene vært gjennom politireformer. Politiets fagorganisasjoner i Norden slakter resultatet. Nå står Norge for tur med sin «nærpolitireform».

– Må prioritere nærhet

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier til ABC Nyheter at han frykter politiets tillit svekkes hvis politiets nærhet og forebyggende arbeid blir nedprioritert i nærpolitireformen.

Leder i Politiforbundet Sigve Bolstad frykter politiets nærhet vil svekkes ved store satsinger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en mulighet til at vi ikke kommer nærmere publikum i nærpolitireformen, og den må vi unngå. En del av de store tunge investeringene, som ny teknologi og nytt beredskapssenter er gode tiltak, men hvis prislappen er så høy at man organiserer seg vekk fra publikum er man nødt til å prioritere publikum, sier Bolstad.

Lederen i Politiets Fellesforbund sier man har fått dårligere tid til forebyggende arbeid og nærhet til folk de siste årene, og frykter utviklingen vil fortsette.

– Man har ikke bedre tid til forebygging i dag enn tidligere. Vi må aldri glemme at vi har med folk å gjøre, ikke en samlebåndsproduksjon. Man får tillit i befolkningen gjennom å være tett på de. Politiet må ha mulighet til å ta seg den tiden de trenger. Vi må ikke gå i samme felle som Sverige hvor reformen har vært underfinanisert og fjernet politiet fra innbyggerne.

Ber Anundsen være føre-var

Bolstad ber nå regjeringen være føre-var og ikke bruke opp alle ressursene på de store prosjektene.

– Frykten at det ikke er nok mannskaper, budsjettene er ikke store nok. Da risikerer man å sitte igjen med en beinhard prioritering. Da må man sette noe på vent i IKT-satsinga og beredskapssenter.

Bolstad håper Norge lærer av de nordiske landene, og presiserer at det samtidig er forskjeller.

– Det som ikke er likt er hvor langt man er kommet i reformene. Vi kan ikke konkludere med hvordan reformen blir. Den store forskjellen er at vi er på vei, under prosess, mens de andre er i mål, sier Bolstad og fortsetter:

– Det man ser i Norge er at det er bedre økonomi, men det som ødelegger er det store etterslepet innenfor store investeringer som vedlikehold av IKT-systemer. Det rir oss som en mare. Fortrinnet er at vi opplever en stillingsvekst, mens man i andre land opplever en stillingsreduksjon

– Frykter du for tilliten til politiet?

– Hvis prioriteringen ikke vil være til stede, ja. Målinger og undersøkelser som blir gjort viser at det fortsatt er høy tillit.

– Kritikken rammer ikke Norge

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har kjempetro på sitt eget prosjekt.- Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er en kritikk som rammer Danmark, Sverige, Finland. Det er en kritikk som som egentlig ikke berører landet og vår reform. Jeg forstår kritikken reformene i de andre nordiske landene, men den har lite med vår nærpolitireform å gjøre. Her er det jo nettopp slik at politiet kommer nærmere og ikke sparer penger, sier justisministeren Anders Anundsen (Frp) til ABC Nyheter.

Politiets fellesforbund frykter at politiet «ikke lenger kjenner på samfunnspulsen». Den kritikken rister Anundsen av seg.

– Det er definitivt helt fundamentalt feil at politiet blir lengre fra befolkningen. Politiets Fellesforbund har vært en viktig premissleverandør, og de vet det er vesentlig skille med reformen i Norge og reformene ellers i Skandinavia. De andre landene skal spare penger, vår reform bedrer kvalitet. Jeg stiller meg uforstående til at Politiets Fellesforbund har skrevet under på dette, sier Anundsen.

Han understreker at dagens lensmannskontor gjør en «kjempejobb», men at de ikke har nok ressurser.

– Det er ikke nok politikraft på mange lensmannskontorene i dag. Vi har cirka 340 tjenestesteder, omlag 120 av de har fem eller færre ansatte. For å få en døgnkontinuerlig må du ha 18 ansatt, jeg tror det er nødvendig å se hva man får ut av ressursene. Vi trenger politi som er tilgjengelig døgnet rundt.

Anundsen tar feil om økt tillit

Det siste året har det vært flere avsløringer i norsk presse om kritikkverdige forhold i norsk politi. Den seneste avsløringen i rekken kom forrige uke om at ledere i bergenspolitiet ville hindre Utrykningspolitiet i å gjøre narkotikabeslag.

Justisministeren mener tilliten øker, i motsetning til Politiets Fellesforbund som frykter det motsatte.

– Det er tall jeg skulle like å se, tilliten til norsk politi har økt, på tross av utfordringer, hevder Anders Anundsen.

ABC Nyheter har gått gjennom politiets egne tall. Innbyggerundersøkelser politiet har publisert på sine hjemmesider, viser en negativ utvikling i tilliten etter at Anundsen inntok regjeringskontoret.

I 2014 svarte 89 prosent at de har stor tillit til politiet, mens i innbyggerundersøkelsen i 2015 viser at 80 prosent har tillit til politiet. Frem til 2014 hadde utviklingen vært positiv.

Les også: Politimester gikk av etter Monika-saken - har rett på millionlønn

Har kjempetro på reformen

– Dette er en satsing på norsk politi som vi aldri har sett tidligere, sier Anundsen videre til ABC Nyheter og peker på det han omtaler som en «haug av viktige elementer som skal gi bedre politi fremover».

– Nærpolitireformen skal sikre bedre etterforskning og bedre fagmiljøer. Politiet skal nå være de første på stedet, det er innført responstidskrav. Det var helt uhørt før vi kom i regjering, sier Anundsen.

Anundsen frykter ikke nærheten til publikum svekkes når over hundre lensmannskontor legges ned.

– Det er fullstendig motsatt, tilstedeværelsen blir dramatisk økt. Man skal ikke sitte på kontoret, det skal være patruljer som er tilgjengelig. I tillegg kommer en politikontakt, som jobber med aktiv forebygging på skoler, i ungdomsmiljøer, forklarer Anundsen.

Så mange som 163 av politiets 339 tjenestesteder foreslås nedlagt som en del av den pågående politireformen, ifølge Politiforum.

PODs endelige beslutning antas å komme i midten av januar. Da skal alle berørte kommuner ha åtte uker på seg til å klage.

Fra før av har politiet besluttet å gå fra 27 til tolv politidistrikter.

Nærpolitireformens mål:

Det overordnede målet med Nærpolitireformen er beskrevet i Prop. 61 LS:

"Et nærpoliti som er operativt, synlig og tilgjengelig, og som har kapasitet til å forebygge, etterforske og påtale kriminelle handlinger, og sikre innbyggernes trygghet. Det skal utvikles et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti der befolkningen bor. Samtidig skal det utvikles robuste fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer."

Seks delmål skal bidra til at den overordnede målsettingen nås:

1. Et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi med god lokal forankring og samhandling

2. Et mer enhetlig politi som leverer likere polititjenester med bedre kvalitet over hele landet

3. Et politi med mer målrettet innsats på forebygging, etterforskning og beredskap

4. Et politi med bedre kompetanse og kapasitet, som deler kunnskap og lærer av erfaringer

5. Et politi som skaper bedre resultater i en kultur preget av åpenhet og tillit, gjennom god ledelse og aktivt medarbeiderskap

6. Et politi som arbeider mer effektivt ved å ta i bruk bedre metoder og ny teknologi

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Tornado rammet motell i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa
Siste nytt
08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenTornado rammet motell i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa
Populært