Meny

Stadig verre for urfolk i Australia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sydney (NTB-DPA): Australias urfolk, aboriginene, blir i økende grad fengslet og sliter hyppigere med stoffmisbruk og psykisk problemer, viser en ny rapport.

Tallet på fengslede, voksne personer som tilhører urbefolkningen, har økt med 77 prosent mellom 2000 og 2015, ifølge rapporten. Tallene for fengsling av ungdom har gått ned, men de er likevel 24 ganger høyere enn for ikke-urfolk. Også tallene for selvskading, psykiske problemer og stoffmisbruk har økt kraftig i perioden.

Tallene for familievold, annen vold og alkoholmisbruk er uendret. Rapporten viser også positiv utvikling på noen områder, blant annet når det gjelder barnedødelighet, utdanning og sysselsetting.

Rapporten er den mest omfattende som er gjort av forholdene for urfolk i Australia. Den konkluderer med at forholdene totalt sett er uendret eller forverret siden 2014. Lederen for kommisjonen som har laget rapporten, Karen Chester, sier funnene bør bli nøye vurdert av myndighetene.

– Jeg mener klokken har tikket en stund allerede. Vi kan ikke late som om vi er overrasket over at vi ikke ser forbedring på disse områdene om vi ikke løfter blikket og ser på om politikken og tiltakene virker eller ikke, sier hun.

Chester viste til at regjeringen bruker 30 milliarder australske dollar for å bekjempe problemene for urfolk. Hun stilte spørsmål ved om pengene blir brukt på riktig måte. (©NTB)

Populært