Meny

Søndre Land-drapet:

Politiet endrer tidspunktet for drapet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre siktede har til nå hatt alibi på den antatte drapsdagen, men i politiets nye teori ble Nils Olav Bakken drept et døgn tidligere.

Etter at Gjøvik tingrett fengslet de tre som er siktet for drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken, opplyste politiet at de nå mener drapstidspunktet er natt til lørdag 3. september.

I mange uker har politiet sagt at Dokka-mannen trolig ble drept lørdag 3. september om kvelden eller ettermiddagen. Han ble funnet forbrent i et bål ved en avsidesliggende vei i Søndre Land søndag morgen. Som bakgrunn for denne teorien har politiet blant annet hatt tre uavhengige vitner som alle hevder de så Bakken lørdag, siste gang så sent som ved 17-tiden.

Ser bort fra vitner

Disse vitnene velger politiet nå å se bort fra. I stedet sier politiadvokat Kristian Johansen at den siste sikre vitneobservasjonen av drapsofferet ble gjort av en politimann som så Bakken om ettermiddagen fredag 2. september, nesten 25 timer tidligere enn de andre vitnene har fortalt. Nå mener politiet 49-åringen ble drept natt til lørdag.

Politiadvokaten sier etterforskerne ikke tror at de tre vitnene som man nå ser bort fra, lyver om hva de har sett, men at de kan huske uriktig.

Gjøvik tingrett gir politiet medhold i den nye hovedteorien og fengslet torsdag de tre siktede, en 44 år gammel kvinne, hennes ekskjæreste (35) og sønnen hennes (20). Alle tre er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av ukene er i fullstendig isolasjon.

Les også: To menn og en kvinne siktet for drap i Søndre Land

Var i konfirmasjon

Det har kommet fram at de to av siktede var i en konfirmasjon lørdag 3. september, og derfor har alibi for et drap begått den dagen. Dette vil politiet ikke kommentere.

VG har snakket med en slektning av familien som sier kvinnen og ekskjæresten virket «helt normale» i konfirmasjonen. Sønnen på 20 år var ikke i konfirmasjonen.

– Det er ikke ut ifra at de siktede har opplyst at de har alibi at politiet har endret det antatte drapstidspunktet. Vår teori og hovedsporet nå er at drapet har skjedd natt til lørdag. Vi har konkrete holdepunkter for at det er slik, sier politiadvokaten.

Politiet er svært sparsomme med kommentarer om hva som kobler de tre siktede til drapet.

Les også: Drapsoffer i Søndre Land-saken beskyldt for overgrep

Ba om å bli løslatt

De siktede begjærte seg løslatt under fengslingsmøtene. Ingen har erkjent straffskyld for drapet.

– Politiet har ingen avgjørende fakta i saken. Jeg vil begjære nye etterforskningsskritt fordi jeg synes politiet i det minste må avklare dødstidspunktet. Jeg forventer at de kommer opp med tekniske bevis, og det er vel det de leter etter, sa kvinnens forsvarer, advokat Arnor B. Ilstad etter fengslingsmøtet.

Også forsvarerne til de to andre uttrykte skepsis til politiets siktelse. Advokat Ove Herman Frang forsvarer 20-åringen. I likhet med advokat Per Espen Eid som representerer 35-åringen, sier Frang at klienten forstår politiets behov for å sjekke ham opp mot saken. Begge mennene avviser at de har noe med drapet å gjøre.

Rykter og hevn

Ifølge advokat Ilstad skal politiets teori om motiv være basert på rykter om at den siktede kvinnens datter på et tidspunkt ble utsatt for et overgrep fra drapsofferet. Dette skal ha skjedd et stykke tilbake i tid. Moren skal ha sagt at ryktet er uriktig.

Populært