Meny

27 vernepleiere har mistet autorisasjonen

Det er få saker som kommer til Statens helsetilsyn i følge avdelingsdirektør Anne Myhr. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste fem årene har 27 vernepleiere mistet autorisasjonen, og Statens helsetilsyn har sendt ut fem advarsler, skriver Fri Fagbevegelse.

Det er Statens helsetilsyn som kan tilbakekalle helsepersonells autorisasjon etter en utredning fra Fylkesmannen. Hvis Fylkesmannen finner ut at det har skjedd noe feil eller uforsvarlig, sendes saken til Helsetilsynet som vurderer alvorlighetsgraden.

– For å si det generelt, så er det alvorlige forhold som fører til tilbakekall. Hvis du er beruset på jobben, eller du har begått overgrep overfor pasienter, da kommer det soleklare tilbakekallet, uansett om du er lege eller vernepleier, sier avdelingsdirektør Anne Myhr i Avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsetilsynet til Fri Fagbevegelse.

Med tanke på hvor mange som jobber som vernepleiere i Norge, er det få saker som kommer til Helsetilsynet, og enda færre som ender med tilbakekall ifølge Myhr.

– Vernepleiere jobber tett på brukere som gjerne trenger mye hjelp, og det er brukere som ikke kan ivareta egne behov. Det som kjennetegner de sakene der vi har tilbakekalt autorisasjonen deres er typisk mislighold eller bedrageri, sier Myhr.

Hun ønsker ikke å spekulere i hvorvidt det varsles om flertallet av alvorlige hendelser, men sier det tas på alvor og at mange arbeidsplasser vier det stor oppmerksomhet, ifølge Fri Fagbevegelse.

Les også:

Helsetilsynet vil granske alle landets barnevernsinstitusjoner

Intensivleger må ta seg tid til å prate med pårørende

Ni dødsfall rapportert etter hjertemedisin-endring

Populært