Meny

Evakuerer turister på New Zealand

Jordskred blokkerer veien inn til byen Kaikoura på østkysten av Sørøya på New Zealand. Turister og innbyggere i byen blir nå evakuerte. Foto: Sam Shepherd, New Zealands forsvar / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Newzealandske myndigheter er i gang med å evakuere rundt 1.000 turister og en del av lokalbefolkningen fra byen Kaikoura etter det kraftige jordskjelvet natt til mandag.

Turister i den jordskjelvrammede kystbyen Kaikoura i New Zealand ble tirsdag evakuert med militære helikoptre.

Om lag 1.200 turister befinner seg i byen, som ligger i naturskjønne omgivelser på Sørøya. Det kraftige jordskjelvet utløste en rekke store jordras, noe som har ført til at byen nå mangler både vei- og togforbindelse. I tillegg meldes det om lite vann og stadige strømbrudd.

Av byens rundt 2.000 innbyggere er fortsatt mange innkvartert på evakueringssentre.

Les også:  Kraftig etterskjelv på New Zealand

Ifølge statsminister John Key har evakueringen av turistene høyeste prioritet, og fire helikoptre fra landets flyvåpen er satt inn for å bringe dem til Christchurch lenger sør. Byen er populær blant ryggsekkturister på grunn av muligheten for å dra på hvalsafari.

Key tror gjenoppbyggingen vil koste milliarder av dollar, men understreker at det nå først og fremst gjelder å få inn mat, vann og mobile toaletter til byen. I tillegg må veiene repareres før den store opprydningsjobben kan starte.

Les også:  Kraftig jordskjelv rystet New Zealand

To personer mistet livet i skjelvet, som ble målt til en styrke på 7,8, noe som er svært kraftig. Grunnen til at skjelvet ikke gjorde større skade, var at episenteret lå langt under bakken og at det rammet i et spredt befolket område.

Populært