Meny

UD: – Ingen avtaler med Clinton etter 2018

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister, Børge Brende, møtte tidligere president i USA, Bill Clinton, i statsministerboligen for samtaler om global helse, klima og energi i 2015. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen opprettholder sine bindinger til Clinton-stiftelsen ut 2018, men vil ikke spekulere i om det svekker Norges forhold til USA og Donald Trump. 

I 10 år har Norge støttet Clinton familiens humanitære stiftelse. En stiftelse Trump har kalt en «kriminell virksomhet».

Året etter Donald Trump inntar Det ovale kontor, utløper den siste avtalen med Clinton, ifølge UD.

– Det er per i dag ingen prosjekter som løper utover 2018, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Guri Solberg, til ABC Nyheter.

UD opplyser til ABC Nyheter at det i 2016 er inngått avtaler hvor det er planlagt utbetalinger på totalt 35,9 millioner til Clinton Foundation. For 2017 er det planlagt utbetalinger på 23 millioner. 

Tall fra UDs fagetat, Norad, viser at Norge har lovet bort totalt 92 millioner ut 2018.  

– Et paradoks

Mandag kritiserte Frp-politikerne Jan Arild Ellingsen og Christian Tybring-Gjedde Norges bidrag til Clinton Foundation.

De to Frp-politikerne frykter Norges bindinger til Clinton-stiftelsen kan svekke Norges interesser når Donald Trump flytter inn i Det hvite hus.

Bidrag fra utenlandske regjeringer til Clinton familiens humanitære fond er en av grunnene til at Trump har kalt Hillary for «en skurk» i valgkampen.

– Norge gir ikke kjernestøtte til Clinton Foundation, men støtter konkrete bistandsprosjekter i utviklingsland i regi av Clinton Health Access Initative og Clinton Climate Initiative. Samarbeidet er faglig basert og har vært vurdert på lik linje med all norsk utviklingsbistand, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Guri Solberg, til ABC Nyheter.

Christian Tybring-Gjedde har lenge vært en motstander av Norges støtte til Clinton-stiftelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tybring-Gjedde mener det er et paradoks hvis Norge nå stopper støtten til Clinton-familien. 

– Hvis regjeringen nå velger å kutte støtten, viser jo dette bare at de har støttet Clinton for å få innpass i amerikansk politikk og hos Clinton-familien spesielt, sa Tybring-Gjedde til ABC Nyheter mandag.

Les også: Frykter Clinton-samarbeidet svekker Norske interesser

Ønsker ikke spekulere

– Har UD forståelse for at en avtale med Clinton sin stiftelse kan svekke Norges interesser med en ny president, som har kalt Clinton-stiftelsen kriminell?

– Det ønsker vi ikke å spekulere i. Det norske samarbeidet med Clinton Health Access Initative og Clinton Climate Initiative er godt faglig begrunnet og i tråd med Norges utviklingpolitiske hovedprioriteringer, svarer Guri Solberg. 

Nyhetsbyrået AP har dokumentert at over halvparten av de private som fikk møte Hillary Clinton da hun var utenriksminister også er bidragsytere til hennes familie-stiftelse. 

Intern rapport: – Norge bryter egne bistandsprinsipper

Selv om UD i dag hevder samarbeidet med Clinton-stiftelsen «har vært vurdert på lik linje med all norsk utviklingsbistand», ble det i juni hevdet i en intern rapport at UD bryter mot regjeringens program for bistand. 

Dette skal ha skjedd da Clinton-Stiftelsen fikk 30 millioner kroner i støtte i fjor til å erstatte dieselaggregatene til tropiske øystater med energiproduksjon fra vind, sol eller jordvarme, skrev Dagbladet tidligere i år. 

Bistand til små og spredte øystater er ikke i tråd med programmet som regjeringen selv har lagt fram med mål om en geografisk konsentrasjon av bistanden, mener konsulentselskapet Multiconsult, som har laget rapporten for Norad.

Les hele saken: – Norge bryter med egne bistandsprinsipper

Populært