Meny

ABC Nyheters lesere:

Dobbelt så glad i Trump som nordmenn flest

Donald Trump er mer populær på nett  og i valg enn på meningsmålinger. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Hillary Clinton ville likevel slått Trump med god margin.

I hvert fall hvis vi skal dømme etter resultatene i vår uhøytidelige kviss. Her kunne man sjekke hvem av de to amerikanske presidentkandidatene man var mest enig med. Av de som forsøkte testen, fikk 36.813 som svar at de var mest enige med Demokratenes Hillary Clinton. Det var over 50 prosent av de som tok testen.

Her finner du testen: Er du egentlig Trump-supporter?

Overraskende stor enighet med Trump

Men vel så oppsiktsvekkende var det kanskje at 14.700 fikk Republikanernes Donald Trump som resultat. Det vil si rundt 20 prosent av de som tok testen.

Overraskelsen ligger i at det er over dobbelt så mange som ellers har sagt at de ville stemme på Trump når de har blitt spurt.

Da den amerikanske meningsmålingsgiganten YouGov gjennomførte en spørreundersøkelse i Nord-Europa, var det kun åtte prosent av de vel 500 nordmennene som ble spurt som ville stemme på Trump.

Men selv om utvalget her er svært lite, var det et relativt likt resultat i TNS Gallups måling som ble utført for TV 2 på valgdagen. Her svarte bare 4,6 prosent at de ville stemme på Donald Trump, mens 68 prosent hadde gitt sin stemme til Hillary Clinton.

Les også: Så mange nordmenn ville stemt på Donald Trump

Hver åttende nordmann har tro på Trump

Det er altså overraskende mange flere som havnet på Trump hos ABC Nyheter.

De resterende 30 prosentene som tok vår kviss, var altså verken enige med Trump eller Clinton.

Kjærlighet og abort er lettest

Hoveddelen av de 89.155 personene som tok kvissen på ABC Nyheter, gjorde det i løpet av 8.-10. november.

Noen spørsmål var tydeligvis lettere å ta stilling til enn andre. ABC Nyheters lesere er mest enige om at ekteskap faktisk er mellom to som elsker hverandre uavhengig av kjønn. Her er det bare 18 prosent som har svart at de er uenig eller svært uenig i den påstanden. (De er altså uenige også med både Clinton og Trump her.)

ABC Nyheters lesere er uenige med Trump når det kommer til abortspørsmålet. Han mener at det bare skal tillates i svært spesielle situasjoner. Av de som svarte på kvissen, var det til sammen 13 prosent som var enig i dette eller som var enda mer imot abort i alle tilfeller.

Les også: Carl I. Hagen fryder seg over Trump-seier

Overrasket over Trump-politikk

Nå var spørsmålene i kvissen valgt ut for å både overraske, men også gi et relativt godt bilde på det verdipolitiske standpunktet til kandidatene. Men som noen av leserne påpekte var også en del svært kontroversielle sider av Trumps politikk holdt utenom.

«Tok testen og det ble Trump. Må si det overrasket meg litt.»

Det er selvfølgelig også stor forskjell på å være enig i noen av aspektene ved Donald Trumps politikk og å faktisk stemme på han.

Som en av leserne skriver i kommentarfeltet:

Merkelig! Jeg ble også Trump-supporter, enda jeg mener at Trump ville være en katastrofe både for USA og verden for øvrig!

Les også: – Derfor stemmer «sinte, hvite menn» på Trump

Ikke representativt

Av de mer kuriøse utslagene kan vi nevne at bare 15 prosent er enige i at det må være toll på utenlandske varer for å bevare nasjonale arbeidsplasser. Som vi har i Norge. Mens 46 prosent er for frihandel i stor grad, er 11 prosent for frihandel uten noen begrensninger.

40 prosent av de som svarte, mener også at USA bør gå til krig mot Iran for å hindre at de får atomvåpen.

Det at noen tar en test på en nettside kan selvsagt ikke sammenlignes med meningsmålingsbyråenes spørreundersøkelser med et representativt utvalg. At vi vinklet på Trump da vi publiserte kvissen kan også ha ført til at flere av de som lå nær han i utgangspunktet valgte å gjennomføre testen.

Populært