Meny

Foreslår bispedømmer som regionmodell

Nord- og Sør-Trøndelag har allerede vedtatt å slå seg sammen, og den nye regionen får da omtrent samme grenser som bispedømmet Nidaros. På bildet: Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Uenighetene om hvordan Norges nye regionkart skal se ut kan løses ved å legge bispedømmene til grunn for fylkessammenslåinger, foreslår pater Kjell Arild Pollestad.

Pollestad reagerer spesielt på den foreslåtte sammenslåingen av Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane til en ny vestlandsregion.

– Det er klart de må være selvstendige, noe annet blir bare krangel, sier Pollestad, og viser til bispedømmenes inndeling mellom Bjørgvin, som styres fra Bergen, og Stavanger, som styres fra Stavanger. Han tror bispedømmene kan fungere som nye regioner, fordi de er innarbeidet i folks bevissthet og identitet. Et bispedømme er et kirkelig forvaltningsområde, og de elleve bispedømmene brukes både av katolikker og protestanter.

Ideen får støtte fra Kirkerådets direktør Jan-Petter Johnsen.

– Vårt inntrykk er at bispedømmene er gode inndelinger som fungerer og gir felles identitet, sier han. (©NTB)

Populært