Meny

Forslag om å legalisere bosetninger godkjent

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalems (NTB-AFP): En komité av israelske statsråder har godkjent et lovforslag som vil gjøre jødiske bosetninger på privat, palestinsk land lovlige, opplyser kilder i nasjonalforsamlingen.

Forslaget må fortsatt legges fram i Knesset tre ganger og godkjennes av høyesterett før det får lovs kraft.

Forslaget ble hastebehandlet i statsrådskomiteen i et forsøk på å hindre at bosetningen i utposten Amona på Vestbredden blir fraflyttet før utgangen av året.

Høyesterett har gitt ordre om at bosetningen skal tømmes og rives innen 25. desember. Rundt 40 familier bor i Amona, i nærheten av Ramallah. Den er bygget på land som var i privat, palestinsk eie, og grunneierne har gått rettens vei for å få fjernet utposten.

Det internasjonale samfunnet regner bosetningen i det annekterte Øst-Jerusalem og på den okkuperte vestbredden som ulovlige, uavhengige av om de er godkjent av Israels regjering eller ikke. Bosetningene regnes også som et stort hinder på veien mot fred i regionen, fordi de er bygget på land som palestinerne ser som en del av en fremtidig palestinsk stat.

Søndagens enstemmige godkjenning er sentrale i en konflikt mellom statsminister Benjamin Netanyahu, som forsøkte å forsinke behandlingen, og partifeller i høyrepartiet Likud som legger seg på en hardere linje. (©NTB)

Populært