Meny

Populist vil bli statsminister i Italia

Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roma (NTB-AFP): Lederen for det italienske populistpartiet Lega Nord lanserte seg selv som presidentkandidat lørdag, en måned før en grunnlovsavstemning som kan velte regjeringen i landet.

– Om jeg blir spurt, stiller jeg opp. Dette er ikke tiden for å nøle og vente. Det skorter ikke på ideer eller lagspillere, og i dag begynner den lange marsjen. Om brexit og valget av Donald Trump har lært oss noe, er det at i dag tar vi fatt på veien mot makten, sa Matteo Salvini på et massemøte i Firenze lørdag.

Partiet hans arrangerte mønstringen for å markere sin motstand mot grunnlovsendringene det skal stemmes over 4. desember. Reformen, som anses som den viktigste i Italia siden andre verdenskrig, har som mål å bidra til økt politisk stabilitet i landet som har hatt 63 regjeringer siden 1945. Det skal blant annet skje ved å redusere regionenes og senatets makt. Statsminister Matteo Renzi har beskrevet folkeavstemningen som en kamp mellom «nostalgi og fremtiden». Renzi har sagt han vil gå av dersom reformen ikke blir vedtatt.

Lega Nords politiske plattformer har flere likhetstrekk med Donald Trumps valgkamp, inkludert økonomisk proteksjonisme og kamp mot innvandring. (©NTB)

Populært