Meny

Åtte drept i sammenstøt vest i Myanmar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yangon (NTB-AFP): Seks angripere og to soldater ble drept i et sammenstøt i delstaten Rakhine i Myanmar lørdag, opplyser hæren.

– Hæren kjempet mot en stor gruppe angripere, og det var nødvendig å sette inn to helikoptre. Likene av seks opprørere samt et våpen som ble stjålet av angriperne i oktober ble tatt hånd om, heter det i en uttalelse fra hæren. I tillegg opplyses det at en soldat og en offiser ble drept.

Hendelsen er den seneste oppblussingen av volden i den urolige delstaten. De nordlige områdene, som grenser til Bangladesh og hvor minoritetsgruppen rohingya hører hjemme, har vært underlagt militært portforbud etter at ni politifolk ble drept i angrep mot grensestasjoner.

Soldater har drept og pågrepet titalls mennesker i jakten på gjerningsmennene, som ifølge myndighetene er radikaliserte militante rohingyaer med koblinger til islamister i andre land.

Søndag offentliggjorde Human Rights Watch satellittbilder som viser flere nedbrente rohingyalandsbyer i Rakhine. Til sammen er det snakk om 400 bygninger i tre landsbyer. Gruppen sier pågående branner og svimerker viser at brannene er påtent. De nyeste bildene ble tatt torsdag. HRWs Asia-direktør Brad Adams sier skadene er mer omfattende enn de først trodde. Han ber myndighetene i Myanmar opprette en FN-gransking som et første steg for å sikre «rettferdighet og sikkerhet for ofrene».

Myanmar er under internasjonalt press som følge av krisesituasjonen og rapporter om menneskerettighetsbrudd parallelt med sikkerhetsoperasjonen. Flere stiller spørsmål ved den sivile regjeringens evne til å kontrollere militæret. Det er innført strenge innreiserestriksjoner, noe som gjør det vanskelig å få uavhengige bekreftelser av regjeringens rapporter og av påstander om maktmisbruk. (©NTB)

Populært