Meny

Australia kunngjør asylavtale med USA

Australias statsminister malcolm Turnbull. Foto: Paul Miller / AAP / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sydney (NTB-DPA): Australias statsminister sier landet er blitt enig med USA om en avtale om å bosette flere hundre asylsøkere som holdes i mottak på avsidesliggende øyer i Stillehavet.

Malcolm Turnbull sier avtalen er en engangshendelse som ikke vil bli gjentatt.

– Denne løsningen er bare tilgjengelig for dem som sitter i mottakene i dag. Den vil ikke være åpen for personer som senere prøver å bli bosatt i Australia, understreker Turnbull. Han sier kvinner, barn og familier skal prioriteres. Deretter skal turen komme til mannlige, enslige asylsøkere, som utgjør en stor andel av dem som er internert på Manus i Papua Ny-Guinea og på Nauru.

Ordningen skal administreres i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger. USAs utenriksminister John Kerry bekrefter at landet skal behandle forespørsler som videresendes fra FN.

Opptil 1.880 flyktninger og asylsøkere skal nå oppfordres til å vende tilbake til hjemlandet, søke opphold i USA eller innstille seg på å bli på stillehavsøya Nauru på ubestemt tid.

Australia har fått kraftig kritikk fra flere menneskerettighetsgrupper, som mener leirene i Stillehavet er et grovt brudd på landets forpliktelser i henhold til FNs flyktningkonvensjon. Australia fører en streng flyktningpolitikk og gjør det klart at ingen asylsøkere som kommer til landet med båt har noe håp om bosetting i Australia. (©NTB)

Populært