Meny

Stoltenberg advarer USA mot sololøp

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto. François Lenoir / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB-AFP): NATO-sjef Jens Stoltenberg kommer søndag med en kraftig advarsel om at et amerikansk eller europeisk sololøp i sikkerhetspolitikken ikke er et alternativ.

– Vi står overfor den vanskeligste sikkerhetssituasjonen på en hel generasjon. Dette er ikke tiden for å stille spørsmål ved partnerskapet mellom Europa og USA, skriver Stoltenberg i en kronikk i den britiske avisen The Observer i kjølvannet av Donald Trumps valgseier.

Trump skapte bekymring da han i valgkampen antydet at det ikke var sikkert USA ville hjelpe en NATO-alliert som ikke hadde betalt sin andel. Det sådde tvil om det kollektive forsvaret som er kjernen i alliansen.

Som svar på dette, påpeker Stoltenberg at den eneste gangen NATO-traktatens artikkel 5 – som sier at et angrep på ett medlem er et angrep på alle – er brukt, var etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

– Over 1.000 europeiske soldater har «betalt den høyeste prisen» mens de tjenestegjorde i Afghanistan, i en operasjon som var et direkte svar på angrepene mot USA, legger han til.

Generalsekretæren i NATO vedgår samtidig at europeiske ledere må øke det økonomiske bidraget til alliansen, et krav Trump stilte i sin valgkamp. USA står i dag for 70 prosent av NATOs utgifter. (©NTB)

Populært