Drikkevannet i Oslo utsatt

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Drikkevannet i Oslo har de siste fem årene nådd et kritisk lavt nivå ti ganger. Nå skal det bygges fire nye bassenger for å gi Vann- og avløpsetaten større handlerom når reservene krymper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten skriver at Oslo er mer utsatt enn andre byer fordi omtrent 90 prosent av drikkevannet kommer fra én kilde: Maridalsvannet og renseanlegget ved Oset.

Når nivået blir kritisk lavt skyldes det som regel et ledningsbrudd eller driftsstopp på renseanlegget. I en sånn situasjon har Vann- og avløpsetaten to til fire timer på å fikse problemet eller starte opp reserveanlegget før hovedstaden i teorien går tom for drikkevann.

I byrådets budsjettforslag for 2017 er det satt av 1,35 milliarder kroner fordelt fram til 2022 til bygging av fire nye bassenger i fjellet ved Maridalsvannet. Dette skal gi Vann- og avløpsetaten tre til fire timer ekstra beredskapstid. Fra 2012 må Oslos husholdninger betale 179 kroner ekstra i gebyr for å finansiere investeringen.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) understreker at Oslo har trygt og rent vann i dag.

– Men vi har en hel del investeringer som må gjøres for at vi skal sikre god nok beredskap. Vi har en utredning om ny vannforsyning ute til ekstern kvalitetssikring. Den vil vi få til politisk behandling snart, sier hun. (©NTB)